Надяваме се, че няма да има проблеми при прилагане новата заповед

Видео от информацията на Донка Михайлова пред общинските съветници

Преди да започнат  работа по дневния ред общинските съветници на  редовното заседанието на Общинския съвет, кметът на Община Троян Донка Михайлова ги  информира сза нивото на заболеваемост от коронавирус, за проблемите, как се изпълнява последната заповед на здравния министър, която влиза в сила от  00:00 часа днес (27.11)  на територията на Общината.

„Обстановката в общината е напрегната.

Има една относителна устойчивост в броя на заболелите на база информация от РЗИ и двете троянски лечебни заведения.
В момента на територията на общината има разкрити 96 броя легла за средно тежка и интезивна степен на заболяване. Този брой легла е определен със Заповед на здравния министър Ангелов.
Община Троян поддържа повече от половината легла за ловешка област. 69 легла са в  Белодробна болница, 27 – в МБАЛ, от които 25 са за среднотежка степен на коронавирус и 2 – интензивно лечение.
Какво е положението до 25.11  в СБАЛБ Троян

От 69 легла бяха заети 54,  52 -ма са с  потвърдени COVID, останалите чакаха резултат.  В болницата има необходимите медикаменти, консумативи и разбира се резерви за един месец напред. През последните седем дни няма върнати пациенти от болницата. Има временни затруднения в часове от деня, които са преодолени.
По отношение на Общинската болница
В края на деня е имало 24 болни със средна степен на заболеваемост и двама в интензивното.
На този етап леглата определени за ковид пациенти са напълно достатъчни, обслужват потребностите на жителите на общината.
Михайлова сподели, че в двете лечебни заведения се лекуват чувствителен брой пациенти и граждани от други общини на областта.
Проблемът, който възниква в момента е с недостига на персонал.
Към настоящият момент в Белодробна болница има 5 медицински сестри с Ковид на домашно лечение, една- след Covid – инфаркт, и един лаборант – на домашно лечение. Има двама болни лекари, включително и управителя на болницата д-р Дудевска.
В МБАЛ Троян – преболедували са 4 човека, 8 човека са с доказан Ковид след PCR тест и 4 на лечение с PCR test в момента.
Лечебните заведения се нуждаят от подкрепа на персонала, за което Временният оперативен щаб и Община Троян ще призоват медицинските специалисти днес, които няма да работят в детските и учебни заведения до 21.12. да влязат в подкрепа на медиците. Ще се търсят още хора с немедицинско образование като доброволци – санитари и за дезинфекция на помещения.
Също така обявихме кампания за набиране на доброволци – санитари и дезинфекция в болничните заведения.
В Центъра за спешна медицинска помощ  нямаме проблеми, въведена е реорганизация в последните дни, като едната от линейките ще бъде отделена за транспортиране на пациенти с лека степен на заболяването, за придвижването им до болницата, за направа на рентгенови снимки, скенер и съответни манипулации.
По време на заседанието на Временния оперативен щаб   обсъдихме заповедта на здравния министър. Създадена е организация, така че тя да бъде приложена на територията на Общината.     Предложихме и облекчаване на бизнеса(това предложение бе прието с единодушие малко по-късно)

Проблемите, които произлизат от тази заповед са свързани със затруднения на средния бизнес, с отглеждането на малки деца от работещи членове на семействата и други проблеми, които се надяваме да сработим.
След дебати и претегляне на рисковете, ВОЩ взе решение, че Детска млечна кухня затваря от понеделник, 30.11.2020 г. до 21.12.2020 г.
Съображенията, които формираха членовете на Временния оперативен щаб бяха свързани с рисковете, които носи организацията на раздаването на храната, транспортирането й, струпването на много родители и малки деца.

   Няколко думи за общинска администрация, която имаше най-голям дял на заболяването. Причината е, че всеки ден хората от администрацията влизат по 800 дома, работят непрекъснато с клиенти и на практика 25 служители преминаха заболяването. Някои от тях все още са болни, част от тях бяха в болница в по-тежко състояние.
Като се има предвид тези 25 човека, трябваше да оставим  хора в хоумофис.  Имаше затруднения.
     Кметът на Община Троян благодари на всички общински съветници, които се обадиха на помощ в този труден момент, защото в един момент нямахме шофьори, контрольори. Точно тогава трябваше да се осъществява интензивен контрол.  В отдел „Образование“ беше останал един човек, в отдел „Строителство“ – също един човек
     „Благодаря на колегите, които почти всички работеха по времето, което бяха болни. Не допуснахме граждани да останат необслужени, включително и всички материали за сесията днес бяха подготвени от колеги, които са били в болнични този период.
    Продължава кампанията за набиране на средства за дарителската сметка
Аз благодаря на общинските съветници, които в последните дни се включиха в тази кампания – Кооперация „Обнова“ и председателят й, Младен Мондешки, Тони Панов за средствата, които отделиха за закупуване на три кислородни концентратора за Белодробна болница, лампи за Спешна помощ.
Община Троян отпусна 5600 лв за закупуване на предпазно облекло за Общинската болница.
Продължаваме да заседаваме непрекъснато неприсъствено. Надяваме се, че няма да има такива състресения при прилагане заповедта на министър Ангелов, завърши Михайлова.

След приключване на  доклада на кметицата нямаше дебати  и общинските съветници преминаха към дневния ред, който се състоеше от 14 точки+две  допълнителни. Какво решиха съветниците може да четете  ТУК.

Свързани статии

Back to top button