В памет на Марио

Младият лекар намери своя последен път към любимата хижа "Амбарица" в любимата планина

 Навършват се две години от трагедията в Стара планина, при която загина младият и амбициозен Марио Шкодров. Едва на 27 години той завинаги остана в прегръдката на Балкана.

Туристът, чието тяло бе открито на 12.12.2018г от спасителните служби в Стара планина, се оказа млад и обичан от всички лекар.  Той е бил на път за хижа Амбарица (Троянския Балкан).

Нека си припомним тъжната история.

Марио Шкодров е познавал отлично обстановката. Трупът му е намерен съвсем близо до подножието на връх Голям Купен. Тръгнал от хижа Добрила към хижа Амбарица, попада в клопката на Балкана. Мъгла, снеговалеж и силен вятър по тъмно го дезориентират. След дългите часове ходене, натрупаната умора и премръзването го карат да спре. За последно , съобщават стопаните на хижа „Амбарица“

Младият мъж, лекар в Александровска болница, изчезна на 10 декември 2018 г. Към 16 ч. той започва своя преход в дебрите на планината – от хижа Добрила към хижа Амбарица. Маршрутът, по който трябва да премине, се смята за един от най-красивите в Балкана, но при лошо време – и най-опасен. Хижарят на х. Добрила го предупредил да не поеме риска. Прогнозите били за влошаване на времето.

Около 18 ч. той се обажда на Емилия Гатева, хижарката на Амбарица, за да й съобщи, че е наблизо, но не може да открие хижата. Гатева е излязла да го търси, но от него нямало и следа. Час и половина по-късно – около 19:30 ч., тя се обажда на планинските спасители от Троян.

„Успях да открия мобилния номер на туриста и да се свържа с него. Поискахме да ни даде някакви координати, които да ни подскажат къде да го търсим. Той не успя, тъй като не знаеше как да активира джипиеса на телефона си. Опитам да му обясня, но не можа да се справи“, разказа тогава Христо Сливков – шеф на спасителния отряд в Троян.

Към 22:30 Марио звъннал отново на хижарката на „Амбарица“ и нещата изглеждали добре. Гатева е останала с впечатление, че момчето ще пристигне на място всеки момент. Това така и не се случва.

В 5 ч. сутринта екипи от 15 души от Троян, Ловеч и Карлово поемат нагоре по планината. Търсенето продължава през целият ден. Към отряда им се присъединяват и екипи от София, Сопот, както и от Банско, които имат три кучета.

Още от два български града били в пълна готовност да помогнат. На следващия ден – на 12 декември, те го откриват мъртъв под връх Голям Купен. Марио се е дезориентирал и хванал към различна посока.

В нощта на изчезването му температурите в планината са били доста под нулата, а екипировката му не е била напълно подходяща за условията на зимен преход, загинал е от измръзване, съобщиха тогава спасителите.

Марио Шкодров е роден в град Септември, възпитаник е на местното средно училище „Христо Ботев“, кръгъл сирак е и със собствени усилия и труд е успял да завърши медицина, като след това започва работа в Александровска болница в столицата. Бил е стипендиант по програмата на ФПББ „Готови за успех” в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. През 2018 година той е започнал да специализира „Спешна медицина“ и бе част от екипа на Спешното отделение в УМБАЛ „Александровска“.

На 16 декември Марио щеше  да навърши 27 години. Искал да отпразнува рождения си ден в планината. Било неделя. Но за него неделя така и не идва. Марио намери своя последен дом на път за хижа „Амбарица“, на път за любимата хижа, в любимата планина.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button