Троянци почетоха 143 години от битката за Троянския проход (Видео)

Днес се  навършват  143 години от битката за Троянския проход, която донесе на троянци дългоочакваната свобода.

За гериочния подвиг на нашите предци в своето слово припомни Даниела Банкова, специалист от Музея на занаятите:
„Троянци винаги намираме своето основание, дори и във времена като сегашните, да застанем пред бюст паметника на освободителя на нашия град генeрал-лейтенант Павел Карцов. Със сведени глави, с цветя в ръце да си припомним събитията, може би защото 7 януари е ден първи за възстановяването на нашия град от пепелищата на оня страшен август 1877, може би, за да предадем на идващите след нас, доколкото можем, чувствата в сърцата на завръщащите се към града прокудени хора „радостните сълзи на жените и децата, ентусиазма и възторга на техните мъже и бащи, които падаха на колене, кръстеха се и целуваха ръцете и дрехите” на руските офицери по думите на самия ген. Карцов.“

Макар и в по-малък състав и не толкова тържествено Общински съвет-Троян, Военно формирование 24430, Музей на занаятите, НЧ“Наука-1870″, ОУ „Иван Хаджийски“  и политически партии поднесоха венци и цветя на признателност пред паметника на ген. Карцов, а след това  част от Общинското ръководство  се отправи към с. Балканец и към Карцовия бук на Беклемето.

Нека да припомним че в мразовитата зима преди 143 години, в името на свободата, загинаха руснаци, фини, българи – 26 са убитите, 62 ранени, 48 измръзнали и 6 безследно изчезнали. Поклон пред героичната им саможертва!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button