16 години от смъртта на Иван Варчев

„Този е луд!” – казваше за него Ванга. ”

Навършиха се 16 години от смъртта на големият троянски скулптор, художник и писател Иван Варчев.
Работил в София, в Троян, в родното си село Калейца и на други места в страната той е оставил много скулптури на видни  български родолюбци и революционери.
Единият от тях е паметникът на Захари Зограф на центъра на Троян, област Ловеч.
Паметникът изработен от Иван Варчев  е  от материала гранит. С творбата скулпторът е участвал в Обща художествена изложба – София, 1967 г. Паметникът е откупен от Музея на занаятите и е заведен във фонд „Изобразително и приложно изкуство“ през 1973 г.

Иван Варчев е автор на паметника на поп Сава Катрафилов край с. Баница , близо до вр. Милин камък, където бунтовникът загива на 18 май 1876 г. по време на първото сражение на Ботевата чета. Дело на талантливия скулптор е и мемориалът на Ботевия четник Димитър Икономов на централния площад в Троян, издигнат на мястото, където е била родната му къща. Негови произведения са и бюстове, барелефи и скулптурни композиции на Васил Левски, Бачо Киро, Иван Вазов, Захари Стоянов, Кирил и Методий, Капитан Петко войвода, на тракийските войводи Яни Попов и Димо Николов. Варчев прави и портрети на Илия Бешков и Константин Кисимов. Творбата му „ХХ век“, както и бюстът на Апостола на свободата са изложени в скулптурния парк на Културния институт при Министерството на външните работи.

В един от броевете през 2009 г. на националния седмичник „Родово имение“ орфеистът Никола Гигов разказва за него: „Иван Варчев се среща с Ванга през 1966 г. – една година след моята среща с нея. Неговата близост с пророчицата продължи до смъртта му. „Този е луд!” – казваше за него Ванга. ”

Източник
ДесантМузеят на народните занаяти в Троян

Свързани статии

Back to top button