Читалище „Отец Паисий 1927 г.” Гумощник на 94

Една от забележителностите и гордост на троянското село Гумощник е Народно читалище „Отец Паисий 1927 г.”, община Троян, област Ловеч. Тази година читалището ще празнува 94 години от създаването  си.

„Да пръска светлина и буди народната съвест, като Паисиевата история”-  тези думи ни посрещат на входа на читалището. Веднага след това виждаме усмихнатата секретар-библиотекар Ангелина Георгиева.  Тя започна да ни разказва с благия си тон, че
през 1927 година будни балканджии решават да създадат читалище, което да разпалва искрите на просвещението.

На 10.12.1927 г. след публично обсъждане основават народно читалище и го кръщават на Отец Паисий – „да пръска светлина и буди народната съвест, като паисиевата история”, та чак до наши дни.

Историята

Идеята за образуването е дадена от учителите. На 30 ноември 1927 г. селото се събира на публично събрание където главния учител Георги Илиев Георгиев изнася реч на тема „Нуждата от читалище в селото”. Десет дни по – късно на второ събрание се основава читалището с името „Отец Паисий”, което да пръска просвета и буди народната съвест като Паисиевата история.
Първото настоятелство е създадено от Георги Илиев Георгиев – председател, Пею Стоянов Джабраилов – подпредседател, Лукан Михов Луканов – секретар – библиотекар и Петър Попилиев – касиер. Настоятелството изработва устав и решава от 24.02.1928 г. читалището да стане член на Околийски читалищен съюз – Плевен.
От самото създаване до 1950 година читалището се помещава в училището тъй като основната дейност библиотечната се разраства. Започвайки с десет тома на Достоевски и достигайки през 1950 г. до 1300 тома се наема къща за нуждите му. До тогава библиотеката е обслужвана безплатно. С времето се отделят средства за финансиране на длъжността читалищен деятел, който освен с библиотеката се занимава и с провеждане на културни мероприятия в селото.
Макар и късно създадено читалището  изпълва ежедневието на жителите на  Гумощник с редица изяви: сказки, вечеринки и забави. Поддържат се народните традиции; организират се обичаите коледуване, сурвакане, лазаруване и именни дни.
През 1969 г. е завършена сградата на читалището, като официално то влиза в нея на 24 –ти май . Към читалището е сформиран театрален състав и битов селски хор. Хористите се представят достойно на районни, околийски и окръжни прегледи. Създаден е духов оркестър и детска музикална школа. По инициатива на читалището се реставрира и консервира църквата, възстановява местното килийно училище, сега те са неоспоримо доказателство за вечния стремеж към просвета и култура на българина, макар и от една отминала далечна епоха.
В момента Народно читалище „Отец Паисий 1927 г.”, продължава да разпалва българщината и любовта към просвета в този отдалечен български край.
Читалището разполага с читалня, библиотека, книгохранилище, които са в слънчеви и просторни помещения. Младежки салон, галерия, голям салон и балкон.Читалище „Отец Паисий 1927 г.” Гумощник на 94

Сборът на селото е на 24 май. От няколко години краят на май и началото на юни когато се случат три почивни дни се обособи един всеобщ празник, който го кръстихме „Гумощник – любимо мое село”. Наред с веселието, традиционното сватбарско жито е сред любимите деликатеси. Като някога „Белият мъж” е бил характерното ястие за гумощнери, продължава да ни разказва Ангелина и ние не можем да отделим поглед от старите снимки.Читалище „Отец Паисий 1927 г.” Гумощник на 94
Строеж читалищна сграда 1965 – 1969 г.

Библиотеката при НЧ „Отец Паисий 1927 г.“Читалище „Отец Паисий 1927 г.” Гумощник на 94

Читалнята в читалищната сграда.Читалище „Отец Паисий 1927 г.” Гумощник на 94

В галерията, разположена в читалищната сграда, са изложени творби  на самоукия местен художник Цанко Маринов използвал похвата на старите иконографи.Читалище „Отец Паисий 1927 г.” Гумощник на 94
Картината на „Отец Паисий”, на където се движиш – погледът те следва.
Във фейсбук страницата на читалището  има албум „Галерията на Цанко Маринов”, където могат да се разгледат и останалите картини, които не са изложени в галерията.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button