Мира Попова ще пее в “Темата на NOVA” на 3 март

"Героите ще се родят” - ще прозвучи за пръв път в ефира на Нова ТВ

Мира Попова от Студия „Гласове“ ще участва в “Темата на NOVA” на 3 март. Тогава ще чуем и видим разказ за авторите на българското знаме, останали непознати за историята.

Специално за тв филма на Цицелков бе написана песен – “Героите ще се родят” в изпълнение на 14-годишната Мира , която е от Троян и солист във Вокална студия „Гласове“ при НЧ“Наука-1870″ в града  с педагог Мариета  Жекова. Текстът и музиката са дело на Дариана Куманова, която е доцент в конкурса „Сан Ремо“. Тя ще прозвучи за първи път в ефира на NOVA на 3 март.

Зрителите ще се докоснат до непознатата история на българското знаме, разказана от автора Благой Цицелков и оператора Росен Илиев.

Трикольорът е създаден от 14-годишно момиче в пълна тайна през 1877 г. Знамето трябва да влезе в битка – Освободителната война, то е прието лично от руския княз за предстоящата война, но не влиза в бой. Съдбата му е драматична: отречено, забравено, по-късно върнато, знамето все пак се превръща в национален символ.

Екипът на NOVA тръгна по следите на историята – защо знамето е забранено и как става символ на третата българска държава.
В “Тайната история на българското знаме”, за първи път пред камера застава правнукът на Иван Параскевов, баща на Стилияна Параскевова, които са автори на флага.

Името на създателите на българското знаме остава напълно непознато години наред. За тях няма дори написано музикално произведение.

Драматичната история по създаването на българското знаме е разказана и с уникални възстановки, които пресъздават събитията преди 145 години и с прекрасното изпълнение на Мира Попова

Партньор на проекта е Националният военноисторически музей, а продуцент – Станимира Иванова.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button