Сирни Заговезни в Троян без маскарадно шествие

Сирни Заговезни в Троян тази година  ще премине  без традиционното маскарадно шествие. Това съобщи секретаря на НЧ“Наука-1870″ в града. Причината са противоепидемчините мерки заради пандемията от COVID-19.

Сирни заговезни (Сирна неделя) е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Това е времето на кукерите и карнавалите. На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти. В неделя, също така, се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.

Обичаят с паленето на огньове и въртенето на уруглювици (факли от изсушени кори от чершово дърво, които се въртят около ритуалния огън) е все още жив в Троян и Троянско, но се приема като любопитна атракция, освободено от стария ритуален смисъл.

Празникът Сирни заговезни,  14.03.2021г.  все пак ще бъде отбелязан. На паркинга под парк „Къпинчо“ в Троян област Ловеч, с уругляне, прескачане на огън.

Фирма „Стоеви груп“ ще се погрижат за да има запалени два огъня. Гражданите и гостите на града ще имат възможност да въртят уругювците си и да поискат прошка.

„Всеки е добре дошъл  в неделя, 14.03.2021 г., на паркинга под  парк „Къпинчо““, сподели още моторът на читалището Марешка.

Вижте защо „Сирни заговезни“ в Троян е от български, по – български, та най – троянски празник!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button