Цочо Зюмбилски с почетна грамота от БАД, София

Цочо Зюмбилски бе награден  с почетна грамота от Българското астрономическо дружество (БАД), София  в  Деня на Космонавтиката и авиацията,  12 април.

През март 2021г. 90 години навърши един забележителен човек – Цочо Зюмбилски, известен като дългогодишен училищен директор в Троян (на „Васил Левски“, на новото ЕСПУ“Георги Димитров“, което сега носи името СУ“Св.Климент Охридски“).

Зюмбилски се занимава активно и с обществена дейност – не само в Троян, а в последните години много усилено – в Чифлик, където се е установил заедно със съпругата си.

Зюмбилски е географ по образование. Негова е идеята за създаването на Българско астрономическо дружество в Троян, Ловешка област.

Има принос за  проучването на минералните води в Чифлик и за построяването на ново съвременно училище в Троян.

„Св. Климент Охридски“ е все още единственото в града с плувен басейн и първото, което има картинна галерия. Чрез тази галерия са спасени за културата много забележителни произведения на живописта.

Благодарение на неговите усилия бе поставен паметен знак на място, свързано с идването на четата на Панайот Хитов в нашия Балкан. Знаменосец на тази чета е бил Васил Левски.

90-т годишния бивш директор на СУ „Св. Климент Охридски“ Троян бе награден с грамота за дългогодишния принос и работа като учредител и председател на троянския клон на астрономическото дружество  по повод юбилеят му тази година.  Грамотата му бе връчена  от от Надка Данкова – председател на БАД, Троян.

БАД-клон Троян е основано през 1980 год. Дружеството развива значителна научно популярна дейност. През първите години от създаването в БАД – клон Троян членуват около 200 редовни членове организирани по училища, заводи и военното поделение в града. Първият председател на дружеството е Цочо Зюмбилски – тогава директор на СОУ“Васил Левски“-Троян.

От основаването на дружеството в него работят Надка Данкова, семейство Лингорски,  и Д. Иванов.

Цочо Зюмбилски  бе поздравен   от  Надка Данкова с думите „Честит юбилей, г-н Зюмбилски! Здраве и дълголетие! На многая лета!“

 

Източник
Цветанка Босева

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button