110 години НУПИ ‘Проф.Венко Колев“ Троян

110 години от основаването  НУПИ „Проф. Венко Колев” Троян
се откри постоянна изложба110 години НУПИ 'Проф.Венко Колев" Троян

По случай юбилейните 110 години на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” Троян на 14 май бе открита постоянна експозиция във фоайето на училището. Изложени бяха шест табла (с текстов и снимков материал), проследяващи в хронология най-важните моменти от развитието на образователната институция – от нейното основаване през далечната 1911 година до днес

. Автори на тази историческа сбирка са Христо Костов (възпитаник на НУПИ, сега студент по история във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Велико Търново), Дияна Минева (художник, преподавател по рекламна графика) и Лина Борджиева (писател, преподавател по литература, философия, психология).

110 години НУПИ 'Проф.Венко Колев" Троян
Керамикът Николай Йовков, д-р Валентина Александрова, Христо Костов, Марияна Личева, Илиян Илиев – директор на НУПИ

Важно място в изложбата е отделено на патрона на училището професор Венко Колев, който е бил дългогодишен преподавател по керамика в Националната художествена академия София и е основен автор на учебните програми по специалните дисциплини в НУПИ. Венко Колев е един от най-известните и талантливи български керамици от нашето минало, чиито творби са национално и световно богатство. На част от неговите произведения е посветено отделно табло в експозицията. Като специални гости на изложбата присъстваха художниците керамици Николай Йовков и Марияна Личева, които са преки възпитаници на професора. Те споделиха, че са запомнили завинаги светлия завет на своя учител: „Запази душата си винаги чиста!” Г-н Йовков и г-жа Личева с умиление и гордост говориха за времето, когато са работили като преподаватели в националното училище, признаха колко много са получили от него като творчески опит, професионално вдъхновение и положителни емоции. Казаха също и колко много е важно да се поддържа жива паметта за миналото в съзнанията на младите хора, за да има плодотворна приемственост и продължаване на традициите. Двамата художници са били за известно време и ръководители на творческата образователна институция.
Отделно табло в изложбата е посветено и на всички директори и заместник-директори, като всеки от тях има своя важен и специфичен принос за развитието на училището и неговата артистична характерност. През последните близо пет десетилетия, откакто тази образователна институция е оформила своя модерен специфичен художествен оттенък (като ССХУПИ, СХУПИ, НГПИ и НУПИ „Проф. В. Колев”), ръководна длъжност са заемали художниците Петко Петков, Николай Йовков, Спас Балев, Христо Йонков и Илиян Илиев – който е директорът и в момента. Г-н Илиев разказа пред всички присъстващи ученици, служители и гости за своя тридесет и три годишен опит на преподавател в НУПИ, сподели идеята си, че в началото е смятал да работи в това училище съвсем кратко време, ала се случва така, че целият му педагогически трудов стаж до момента е преминал изцяло в него и това го прави горд и щастлив, ала също и отговорен за съхраняването и продължаването на добрите традиции в образованието, възпитанието и културата.
Специален гост на изложбата бе и д-р Валентина Александрова (депутат от 44-то Народно събрание), с чиято финансова безвъзмездна помощ бяха отпечатани и рамкирани таблата, съхраняващи историята на НУПИ. Г-жа Александрова говори за своето възхищение от творците керамици и за техните сръчни ръце, под които излизат красиви предмети. Тя сподели още своето впечатление колко специално място в града заема националното художествено училище, което вдъхновява и дава една характерна артистична окраска чрез талантливите си възпитаници.

110 години НУПИ 'Проф.Венко Колев" Троян
Абитуриентите на НУПИ

Д-р Александрова подари на параклиса на училището, носещ името „Свети Спиридон Чудотворец”, красива икона.

 

Кратка история НУПИ „Проф. Венко Колев“ Троян

Автор:
Лина Симеонова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button