Коне от Черни Осъм и Дебнево с медали при тежковозните коне

Дебневенката Луна е с бронзов медал и награда на публиката

Жребецът Регистър  от с. Черни Осъм, община Троян извоюва  златен медал при тежковозните коне.  Кобилата Луна от село  Дебнево спечели бронзов медал и наградата на публиката.  Подрастващата кобила  Баронеса от Дебнево стана любимка на публиката.

Поредното пето изложение на най-силната ни родна порода коне се проведе на 26 юни, събота 2021г. на откритите зелени площи в центъра за занаяти и изкуствата – „Орешак“, край Троян. Бяха записани по десет екземпляра в трите категории – жребци, кобили и подрастващи кончета, като последните са раздeлени на мъжки и женски. Събитието  бе организирано от Националната асоциация по коневъдство (НАК)  съблюдава задължителните дисциплина и дистанция предвид големия интерес от страна на участници и зрители.

На  официалното откриване  сред  гости освен представители на местната общинска власт  в лицето на кмета  на община Троян Донка Михайлова и зам.-кмет Розалина Русенова. Също така бяха инж. Иван Миховски – депутат от 45-то народно събрание и  експерти от ИАСРЖ и коневъди от цялата страна.

Зооинженер Димитър Митев получи плакет за принос в тази област. Коне от Черни Осъм и Дебнево с медали при тежковозните коне

Конете бяха оценявани по 5 показателя от експертно жури, което  дава оценки по десетобалната система за екстериор, ход, произход, типичност и темперамент. За зрителите имаше различни атракциони: езда на коне от тежковозната порода, демонстрация на теглителните умения на конете, изложение на файтони и разбира се разходка из залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Това е единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите съвременни ръчно изработени творби.

Победителите от надпреварата са :

Жребци:

Шампион е конят Ларго роден на 01.06.2003 година. Собственик е  Спас Костадинов от Дупница

Коне от Черни Осъм и Дебнево с медали при тежковозните коне
Конят Ларго
  1. Регистър, 25.05.2016 година,  отглеждан от Росен Кулев, село Черни Осъм, който участва в Унгария
  2. Ропотамо, най-старият жребец –  16.22.1993 , собственик Халил Кехайов
  3. Неломил – 12.12.2012г., собственик Христина Георгиева от с. Васил Левски

Кобили:

Шампион е кобилата от село Бухово,  Реална, собственост на Диана Иванова от Бухово . На 1-во място е кобилата Лирета от Разград,  следвана от Найлонка (с. Бухово) и дебневенката Луна, собственост на Николай Топалов

При подрастващите женски коне   черноосъмецът  Борислав Илиев,  и неговите коне  Нирвана  и Баронеса  взеха съответно златен  и бронзов медал. Разградчанката Леонора на Цанка Димитрова  остана на второ място.

При мъжките подрастващи коне спечели конят Атлантик и неговият собственик Георги Влашев (Годеч).Със среброто се окичи конят Респект на Георги Иванов от Банкя.

Наградата на публиката спечелиха жребецът Реал от Костинброд, дебневенската  кобила Луна и подрастващата Баронеса от Черни Осъм, която е родена на 01.10.2019 година.

Коне от Черни Осъм и Дебнево с медали при тежковозните коне
Конят Реал – Демонстрация на влачене на трупи

На изложението видяхме и най-малкото конче, което бе на 2 месеца. Коне от Черни Осъм и Дебнево с медали при тежковозните коне

Последно през 2019 година жребецът Рамбо Ел, собственост на Държавно стопанство „Росица“ събра най-висок бал оценки от тричленното международно жури и стана шампион на породата. През 2020 изложение не се проведе поради усложнената от Сovid-19 здравна обстановка. Събитието се подпомага с европейско финансиране по програма „Агроекология“, като най-добрите екземпляри се насочват към развъдна дейност с цел съхранение на породата и генетичното й разнообразие.Коне от Черни Осъм и Дебнево с медали при тежковозните коне

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button