8 годишната Марина – златен медал „Най-добрия рибар на света!“

8 годишната Марина Минкова Стоева от НУ“Св.св.Кирил и Методий“-Троян спечели златен медал „Най-добрия рибар на света!“ на проведеното състезание  по повод Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ на 6ти август на язовир „Сланинкови ливади“(ДАП) край Троян.

Организатори са Български Младежки Червен кръст-Ловеч и Троян със съдействието на община Троян и домакини фирма „Кючукови“ООД в лицето на г-н Минчо Кючуков. В две възрастови групи – до 9 години, 10-13 години момичета и момчета опитаха късмета си в съревнованието на необходимото отстояние, като всеки един от тях имаше право на придружител, който има право да му помага и учи в замятане на въдица, окачване на стръв, откачане на улов и кепване. Младите риболовци обаче сами трябваше да си засекат и уловят рибката.

Медалистка на състезанието и то в малката възрастова група едва само на 8 години с 48 хванати рибки уклейки бе Марина Минкова Стоева, която получи и златен медал „Най-добрия рибар на света!“. Естествено батковците и каките от втората група също показаха завидни умения и хъс въпреки проливния дъжд младите риболовци стоически се бориха до поставеното време.

Целта на състезанията е и предаване традиции и умения между поколенията както и научаване на важни правила при къпане във водоемите и опасностите, които крият.

Младите доброволци на БМЧК-Ловеч направиха демонстрация как се спасява човек във водоем с топка с въже, какви опасности крият различните водоеми и как да се предпазваме от тях. В разгара на летния сезон доброволците напомниха какви последствия могат да се получат при забранените скокове във различните водоеми, както и стриктно спазване на указанията давани от водните спасители. Демонстрираха и как да окажем първа долекарска помощ. Награди, грамоти, „Клетва на рибаря“ и информационни материали получиха всички участници и с много смях и настроение си обещахме догодина отново и с повече хъс да покажем и нови техники.

Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ ще продължи със състезания в село Гложене – 14ти август и Априлци- 21 август.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button