Значимо археологическо откритие в римския комплекс Состра, община Троян

Значимо откритие на този археологически сезон е Милиарна колона в чест на император Траян Деций в римския крайпътен комплекс Состра край с. Ломец, община Троян.

Значимо археологическо откритие в римския комплекс Состра, община Троян
Состра от птичи поглед
снимка – Archaeologia Bulgarica

Така представи хубавата новина Донка Михайлова, кмет на община Троян, пред медиите. Също така отбеляза, че общината финансира археологическите изследвания на територията й   и се гордее, че това лято и в римската крайпътна крепост Состра и в Калето край Дебнево бяха открити ценни находки.
Откривателят на колоната, троянецът проф. Иван Христов сподели, че  колоната е била издигната от градския съвет на Никополис ад Иструм в края на 249 г.

Значимо археологическо откритие в римския комплекс Состра, община Троян
Николай Шаранков snimka: Archaeologia Bulgarica

Върху нея е изсечен 13-редов надпис на латински език, разчетен от Николай Шаранков (СУ „Св. Климент Охридски“) – един от най-добрите епиграфи в Европа.

Това е единствената достигнала до нас милиарна колона, поставена от името на Никополис ад Иструм – изглежда в този град са предпочитали други начини за изразяване на почит към императорите. Но в края на 249 г., когато Деций току-що е сменил предишния император, е трябвало да се действа бързо за спечелване на императорското благоволение. Пътят между Состра и Никополис ад Иструм е означен на известната Пойтингерова карта, благодарение на която знаем и самото име Состра.

Текстът доказва, че през Состра (крайпътна станция и кастел) е минавал не само пътят за Филипополис – Ескус, но и друга важна за провинция Долна Мизия артерия в посока Никополис ад Иструм. Вероятно издигането на колоната е било свързано с преминаването на самия император, за който се знае, че е загинал две години по-късно в битка с готите при Абритус (днешен Разград), коментира проф. Христов.
Колоната е вторият подобен паметник в зоната пред главната порта на кастела. Първата бе открита през 2016 г. едва на 5 м северозападно – с посвещение на император Филип I Араб,

Повече за Милиарната колона в чест на император Траян Деций  може да чуете във видеоматериала, направен по време на откритата пресконференция за медии в Троян, където е поставена в колекцията от археологически находки пред Музея на художествените занаяти в града.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button