Четиринадесетгодишната  Мира  Попова с първи самостоятелен концерт

Четиринадесетгодишната  Мира  Попова направи своя дебют –  първи самостоятелен концерт.

Девойката събра пълна зала(според противоепидемичните мерки – 50% от салона)  почитатели на музиката й в Народно читалище „Наука -1870“ в  Троян. Мира  доказа, че може да прокарва пътища. Музиката е само част от живота й, но е най-космополитния начин да докажеш, че животът е диалог. А тези, които го предизвикват, носят прогреса.

За 90 минути тя направи пътуване във времето, преминавайки през стилове и жанрове с популярни и обичани песни –  NDP,  Happier than ever, You broke me first, All the good girls go to hell, Stay, Oxytocin, Пътуваща луна,  На ръба, Pacify her, ilomilo, Six feet under, Don’t watch me cry, Bellyache.

Четиринадесетгодишната  Мира  Попова с първи самостоятелен концерт
Вероника Тодорова

За да подкрепят 14-годишната талантлива певица,  внучка на изтъкната народна певица от Северняшкия ансамбъл –  Плевен, на сцената се качиха Вероника Тодорова – виртуозът на акордеона и друга млада попзвезда – Елица Наумова, с която изпълниха  песен „На ръба’. Тя е  музикален проект  на Елица (която е автор на текста) и Станислав Георгиев (Сисо). Видеоклипът към песента „На ръба“ е проект, обвързан със Съюза на глухите в България, поради което съдържа жестомимичен превод и субтитри.  Идеята е реализирана с подкрепата и помощта на Калин Диков, FILMWORKS, както и Община Троян.

Четиринадесетгодишната  Мира  Попова с първи самостоятелен концерт
Елица Наумова и Мира Попова

Концертът завърши с изпълнението на първата й авторска песен „Take you down“ и творбата написана специално за нея „Героите ще се родят“.

Инициаторът за песента “Героите ще се родят” е журналиста от NOVA Благой Цицелков. Той открива историята на Стилияна Параскевова през 2016 г. Година по-късно е отличен в кампанията на БНТ и „24 часа“ „Достойните българи“ заради популяризираното на непозната дотогава история. Премиерата на песента бе на 6.05.2021 година.

Четиринадесетгодишната  Мира  Попова с първи самостоятелен концерт
Дарияна и Мира

Текстът и музиката на песента “Героите ще се родят” е дело на Дарияна Куманова.  Родена в България, тя завършва цигулка в музикалното училище в София, а след това – пеене и импровизация в Музикалната академия. Повече от 20 години Дарияна работи в Италия. От 2011 г. е доцент в Академията на Санремо, работи като джаз певица, цигуларка и вокален педагог.

Четиринадесетгодишната  Мира  Попова с първи самостоятелен концерт
Бащата на Мира

Концертът бе  финансиран от родителите на Мира, Таня и Георги, сподели троянското славейче. Песните бяха подбрани от репертоара на Мира за целия й период на обучение като певица във Вокална студия „Гласове“ към читалище „Наука-1870“ с вокален педагог Мариета Жекова  и разбира се най-новите парчета.

Аплодисментите не стихваха дълго и  бисът бе изпълнен  акапелно от Мира,  който буквално взриви публиката. Поздравленията и цветята бяха много – от кмета на Община Троян Донка Михайлова, инж. Петко Пенков – председател на Общински съвет в града, от СУ „Васил Левски“ – Троян, в което учи носителката на престижни награди в чужбина и България. Последваха поздрави от приятели, роднини.

Четиринадесетгодишната  Мира  Попова с първи самостоятелен концерт
Мира изпълнява авторската си песен

Самата Мира бе много развълнувана след края на бойното си кръщене – дебютния й солов концерт.  „Чувствам се заредена положително.“, каза Мира. Тя се надява да това да не е първия и да не е последен. Да има повече авторски песни, за да изненадва и радва всички нейни близки, почитатели.

„Искам да  благодаря на родителите ми, които ме подкрепиха и организираха този концерт. Благодаря на всички, които подкрепят таланта ми“, завърши девойката, която възпя и се въплъти в своята връстничка ушила българското знаме Стиляна.

Самото интервю с Мира Попова и концертът й може да чуете във видеофайловете.

“Героите ще се родят” – написана специално за Мира

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button