“Героите ще се родят” – написана специално за Мира

“Героите ще се родят” – написана специално за Мира Попова от Троян. Момичето с нестандартния глас.

Мира Попова от Троян, област Ловеч  и Дарияна Куманова се срещат на музикален кастинг и тогава уникалните гласови данни на момичето от Троян правят впечатление на вокалния педагог.

Впоследствие Мира печели Гран При на авторитетния конкурс „Арт Мюзик Фестивал 2019“ в Милано и още там се заражда идеята да се композира специална песен за нестандартния глас на младата изпълнителка. Интересен факт е, че Мира е на 14 години, също като създателката на българското знаме.

Историята говори

В нито една песен не се пее за авторката на българското знаме – 14-годишната Стилияна Параскевова, която преди 145 години тя се заема със задачата да създаде знаме, което да влезе в битка – Освободителната война.

Задачата и проекта за флага Стилияна получава от баща си – ямболския търговец Иван Параскевов, предава Нова ТВ. Шест месеца момичето е затворено в тайна стая и подрежда бялото, зеленото и червеното, така както ги познаваме и днес.

Екипът създал песента “Героите ще се родят”

Текста и музиката на песента “Героите ще се родят” е дело на Дарияна Куманова. Родена в България, тя завършва цигулка в музикалното училище в София, а след това – пеене и импровизация в Музикалната академия. Повече от 20 години Дарияна работи в Италия. От 2011 г. е доцент в Академията на Санремо, работи като джаз певица, цигуларка и вокален педагог.

През 2013 г. взема участие във филма „Сибирско възпитание“ на режисьора Габриеле Салваторес (носител на „Оскар“ за филма „Mediterraneo“), където в главната роля е Джон Малкович.

Дарияна е наградена лично от президента на Италия Наполитано, заедно с Енио Мориконе и Бернардо Бертолучи. През 2017 г. Дарияна Куманова отваря звукозаписно студио и музикално училище в Милано.

През 2018 г. дирижира оркестъра на Санремо 2018 с песента „Бианка“, изпълнена от Леонардо Монтейро. Дарияна Куманова е единствената жена диригент на оркестъра за 2018 г., както и четвъртата жена диригент на оркестъра в 70-годишната история на фестивала.

За създаването на музиката на Дарияна Куманова партнира Елия Дзамболин, познат като ELYA. Той е млад певец и композитор, основател на групата „Attika“.

Автор на аранжимента на “Героите ще се родят” е Федерико Альоша Ариоли. Роден в Милано, той учи пиано от седем годишен. Има наситен път като барабанист. Участник е в създаването на много хитове в Италия. През 2012 г. се дипломира като аранжор. Работил е за X Factor Италия и MTV.

Инициаторът за песента “Героите ще се родят” е журналиста от NOVA Благой Цицелков. Той открива историята на Стилияна Параскевова през 2016 г. Година по-късно е отличен в кампанията на БНТ и „24 часа“ „Достойните българи“ заради популяризираното на непозната дотогава история.

Пет години по-късно, събрал много повече детайли за живота на авторите на българското знаме, той решава да разкаже историята в специален епизод – „Тайната история на българското знаме“ от поредицата „Темета на NOVA“, където за първи път пред камера застава единстевният наследник на семейство Параскевови, благодарение на които днес българското знаме е бяло, зелено и червено.

Мира Попова ще пее в “Темата на NOVA” на 3 март

Свързани статии

Back to top button