Двама троянци участват в написването на исторически сборник

Двама троянци – Петър Голийски и  майор Дочо Николов, доктор по история,  участват в написването на   първия том на сборника „България и Македония. История и политика“ .

Петър Голийски е написал главата „Македония – първата българска земя южно от Дунава“, в която съм се постарал да обобщя и анализирам наличните писмени паметници за ранните заселвания на българи в балканския Югозапад в периода V–VII век.

Mайор Дочо Николов, доктор по история( също от Троян) в съавторство с д-р Стефан Пейков, е написал поместената като десета глава разработка „Тракия и Македония в една карта от библиотеката на Българската екзархия“. Тук от картографска гледна точка се представя карта на Македоно-Одринския вилает, излязла около 1900 г., използвана в Първата световна война.

Хронологично сборникът обхваща периода от Късната античност до началото на XX век и вижда бял свят с идеята да е научен (!) контрапункт на фалшификациите, псевдоисторическите внушения и антибългарска пропаганда на македонизма, въз основа на които властите в Скопие изграждат идентичността на съвременната северномакедонска нация. „Моето участие в Том 1 на сборника е главата „Македония – първата българска земя южно от Дунава“, в която съм се постарал да обобщя и анализирам наличните писмени паметници за ранните заселвания на българи в балканския Югозапад в периода V–VII век.“, написа Петър Голийски във Фейсбук

Другите автори са акад. Георги Марков, – написал предисловието,  доц. Калин Стоев, проф. Пламен Павлов, проф. Елка Мирчева, проф. Марияна Цибранска-Костова, доц. Ваня Мичева, акад. Драга Тончева, акад. Ангел Гълъбов, д-р Десислава Нешева, проф. Христо Матанов и др.
Повече информация за книгата може да получите оттук: https://tangra-bg.org/…/balgariya-i-makedoniya-istoriya-i…

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button