Днес се навършват 144 години от битката за Троянския проход

Днес,  7 януари,  се навършват 144 години от битката за троянския проход. Битка,  която донесе на троянци дългоочакваната свобода.

За пореден път Троян отдаде почит на войните на руския ген. Карцов и доброволците от Троян и околните села, които в най-студените дни между 3-и и 7-и януари 1878 г. превземат Троянския проход и на 7.01. са посрещнати като освободители в Троян. Днес се навършват 144 години от битката за Троянския проход

Според военните специалисти преминаването на Балкана от отряда на ген. Карцов се отнася към най-добре организираните, подготвени и проведени военни действия на руската армия в хода на войната през Декември-Януари 1877-78 г. Температурата на въздуха е била –20°C, теренът стръмен наклон и с разчистване на снежни преспи по 3-4 метра на места. В това отношение не бива да се забравя никога и безспорният принос на местното население. Троянци осигуряват воловете, шейни, въжета, с които да се изтеглят оръдията. Колоната се е изкачвала 24 часа нагоре. На 5 януари вече е изкачено билото. Важна роля при подготовката изиграва тогавашният игумен на Троянския манастир – архимандрит Макарий.Днес се навършват 144 години от битката за Троянския проход
Първият щурм е, за да се разузнае разположението на укрепените турски позиции, а същинската атака започва сутринта на 7 януари, а в 2 часа след обяд частта на майор Духновски с щурм успява да превземе западната позиция на турското укрепление. Троянският проход пада и това се счита за освобождението на Троян.

Днес се навършват 144 години от битката за Троянския проход
село Балканец

В памет на загиналите   е поставена плоча на Беклемето, на Карцовия бук, а няколко години по-късно  е издигната и Арката на свободата, каза в словото си Венета Илиева – уредник в Музея на занаятите в Троян. Цялото й слово може да чуете във видеоматериала.

Венци и цветя на признателност по традиция се поднасят и пред паметника в с. Балканец, от където започва щурма на прохода и пред Карцовия бук на Беклемето.

Днес се навършват 144 години от битката за Троянския проход

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button