На 7 януари се навършват 144 години от битката за Троянския проход

На 7 януари ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на признателност по повод 144 години от битката за Троянския проход, съобщават от Общинска администрация в Троян.

И през настоящата 2022 г., ще бъде  отбелязано събитието и ще бъде почетена паметта на загиналите войни, които завинаги ще останат в прегръдката на Балкана.

На 7 януари 2022 г., в 12:00 ч. Община Троян, Общински съвет-Троян, Военно формирование 24430 и Музей на занаятите ще поднесат венци и цветя на признателност пред паметника на ген. Карцов, а след това Общинското ръководство ще се отправи към с. Балканец и към Карцовия бук на Беклемето.

Със сведени глави, с цветя в ръце да си припомним събитията, може би защото 7 януари е ден първи за възстановяването на нашия град от пепелищата на оня страшен август 1877, може би, за да предадем на идващите след нас, доколкото можем, чувствата в сърцата на завръщащите се към града прокудени хора „радостните сълзи на жените и децата, ентусиазма и възторга на техните мъже и бащи, които падаха на колене, кръстеха се и целуваха ръцете и дрехите” на руските офицери по думите на самия ген. Карцов.“
Нека припомним, че в мразовитата зима преди 144 години, в името на свободата, загинаха руснаци, фини, българи – 26 са убитите, 62 ранени, 48 измръзнали и 6 безследно изчезнали.

Поклон пред героичната им саможертва!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button