Можем ли да снимаме успешно продукти у дома

Днес от всяко ъгълче на интернет някой предлага определени стоки или услуги. А снимките във всеки онлайн магазин са “опаковката”, която продава. Можем ли обаче да създадем нашето продуктово портфолио и визия изцяло в домашна обстановка?

Както се казва, невъзможни неща не съществуват. Има само някои трудно постижими цели. За щастие, продуктовото снимане не е от тях. Ако имате малък онлайн магазин за дрехи, работилничка за ръчно изработени стоки или пък художествено ателие, какъв по-добър начин да се представите от едно дигитално портфолио?

Особеностите на продуктовата фотография у дома са много, но не е нужно да се хвърляте в дълбокото още от самото начало. Само с няколко импровизирани урока в интернет можете да се подготвите и дори сами да се учудите на собствените си умения.

Разбира се, ако имате голям, сериозен и вече утвърден бизнес, трябва да си давате сметка, че потребителите ще очакват от вас подобаващ размах и във визуалното оформление.

Какво е необходимо за добрата продуктова фотосесия?

продуктова фотосесия

Ако не разполагате с добър фотоапарат и специализирани обективи, добре е да си набавите. Можете дори да потърсите възможност да си наемете необходимата техника. В днешни дни вече е много лесно да се снабдим с камери, които се контролират с помощта на софтуер от нашия телефон.

За да направим нашите фотоси наистина чаровни и привлекателни за потенциалните клиенти, на първо място от значение е светлината. Осветително оборудване също можете да си набавите, но имайте предвид, че нищо не може да замени естествената слънчева светлина.

Можете да си направите сами у дома DIY рефлекторни панели (така наречените “отражатели”). Използвайте светлоотразителен материал, а също така и обикновен чадър, за да канализирате прожекторната светлина.

Стативи за рефлекторите и осветлението вече можете да си добавите на достъпни цени в повечето големи градове. По-добрият вариант, ако сте решили да правите домашни студийни снимки, е да си ги закупите. Те ще бъдат малка, но добра инвестиция за вашето начинание.

И, разбира се, не на последно място, за да направим страхотни снимки, ще са ни необходими и добри фотографски умения. В днешно време вариантите са много. Има възможности дори за онлайн обучение по темата. Важното е да ви се учи и, разбира се, да имате необходимото свободно време.

Именно благодарение на професионалното фотографско образование, на курсове или обучителни материали може да научим някои трикове по отношение на осветлението, които ще можем да прилагаме в своя полза.

Ще се наложи да научите това-онова и за композицията. Тя е изключително важна за това да акцентираме върху продукта, който искаме, за да го покажем на потенциалните купувачи в контекст, който ще провокира желанието им, да го закупят.

Също така е добре да разучите какви техники се използват специално за търговския сегмент, в който вие оперирате. Трябва да знаете, че има различни подходи, които се прилагат при заснемането на луксозни и по-ниска категория стоки, например. За дрехи ще ви е нужен модел, който да ги представя.

Друг вариант е да изберете “невидим манекен” – ефект, който се постига с помощта на софтуерна обработка. А ако искате да снимате храна, ще ви се наложи да използвате цял арсенал от допълнителни приспособления, макар и от подръчен характер. Подгответе се за истинско предизвикателство!

И все пак едно от най-важните неща, които не бива да забравяме, е, че фотографията е изкуство. Именно поради тази причина неговият основен двигател е артистичното вдъхновение. Само благодарение на него можем да уловим и да запечатаме в снимка продуктите по един атрактивен за аудиторията начин.

Колко снимки са необходими за нашия уебшоп?

Добре е да предложим на вниманието на публиката поне по няколко кадъра от всяка стока. Представете си, че се намирате в истински магазин – хората ще искат да огледат продуктите обстойно, преди да платят за тях, нали така?

А когато имате нужда от професионални фотографски услуги, PhotoPro.bg е винаги насреща.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button