Среща на чаша чай

Среща на чаша чай се състоя на 15 март в Информационно – културния център с част от украинските граждани, пребиваващи временно на територията на община Троян, съобщава Тереза Георгиева от Общинска администрация.

В събитието, организирано от общинска администрацията – Троян, се включиха ученици – доброволци от двете най-големи училища в града. Чрез тази среща искахме да помогнем за по-добра социална адаптация, като идентифицираме културните потребности на нашите гости, да разкажем за красивия ни край и неговите възможности, да предложим различни спортни и творчески занимания за свободното им време.

Пребиваващите у нас не се познават помежду си, независимо, че са от една административна област на Украйна и са пристигнали почти по едно и също време в Троян. За тях беше полезно да поговорят, да разменят контакти, да споделят впечатления и опит от първите си дни на българска земя, да се ориентират за местоположението си. Част от тях работят дистанционно, макар и с намалена заплата, а учениците и студентите също се включват в уроците и лекциите онлайн на училища и университети. Независимо от военните действия, учебният процес не е преустановяван и с края на пролетната ваканция всички се завръщат в училище и с готовност се включват в уроците. Учителите и лекторите в университетите преподават от домовете си, а когато воят на сирените прекъсне заниманията, получават задачи за домашно, които също са организирани онлайн.

На нашите гости им беше интересно да се запознаят с традициите в сферата на приложните и изобразителните изкуства и особено керамиката, за които увлекателно разказа Илиян Илиев – директор на НУПИ „Проф. Венко Колев“. Първите желаещи вече уговориха встъпителни уроци за работа с глина и рисуване. Гостите проявиха интерес към спортни занимания – каране на ски, бойни изкуства и мотокрос, за които ще търсим съдействие от спортните ни клубове. Младите ни доброволци изразиха желание да съдействат на своите връстници с логистична подкрепа или просто приятелски разговор, а гостите изказаха желание и за нови срещи.

 

 

Автор:
Тереза Георгиева - гл. специалист "Култура" отдел "ОКСДП", Община Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button