Лазаруване в Добродан

Лазаруване в Добродан, община Троян, е първата инициатива на Народно читалище „Просвета“ (Добродан) след края на ковид-карантината.

Символично – празникът на събуждащата се пролет събра малки, млади, пораснали и възрастни за едно събуждане на селото, на общия живот, затихнал по време на твърде дългата изолация, наложена от карантината.
Домакин на събитието беше Пенсионерският клуб, а освен лазарките, техните какички, майки и баби, гости на празника бяха и жени от Дома за стари хора. Празничната украса беше от пролетни цветя, но и всеки гост донесе своя букет. Лазарките предпочетоха да поздравят гостите вместо с песни с пролетни стихотворения, а заедно с поздравленията получиха и подаръци, осигурени от читалищното настоятелство.
Гост на празника беше и общинският съветник Елена Ройнева от Общински съвет Троян , която, както повелява традицията, подари на момичетата по яйчице, а за гостите от всички възрасти – различни лакомства.
Въпреки празничното настроение, г-жа Ройнева се запозна и с някои проблеми, поставени от майките – пътуването на децата до града след закриването на детската градина, както и нуждата от ремонт на детската площадка.
Гостоприемно вратите беше отворила и църквата. Всеки можеше да влезе и да запали свещица. Утре в църквата ще има и осветени върбови клонки за жителите и гостите на селото.

 

Източник
Ангелина Иванова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button