Троянски ученици участваха в кампанията „Деца ще помагат на деца“ за Украйна

ОС на БЧК Ловеч и РИО на МОН са организатори в съвместната кампания

Троянски ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян от 15.03.2022 в продължение на една седмица заедно с ученици от други общини събираха помощи за своите връстници в българските неделни училища в Украйна.

Троянски ученици участваха в кампанията "Деца ще помагат на деца" за Украйна
Ани Иванова – учител в СУ“Климент Охридски“ Троян предава колетите

Дарителската кампания на Министерството на образованието и науката (МОН) продължи до 23 март т.г. и се осъществи със съдействието на регионалните структури на Българския червен кръст (БЧК). В Украйна работят 63 неделни училища. По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.
В рамките на доброволческата инициативата „Деца помагат на деца“ в област Ловеч  освен СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян се отзоваха още 4 училища – ОУ „Димитър Димов“ – Ловеч,  НУ „Хаджи Генчо“ – Тетевен, НПГГСД „Сава Младенов“ –Тетевен и ОУ „Христо Никифоров“ – Ловеч, които освен събраните материали чрез ОС на БЧК – Ловеч дариха по сметката на БЧК за Украйна 1470 лв.

От петте училища се събраха 7 кашона хигиенни материали, 2 кашона ученически пособия, 1 кашон детски дрехи, 1 кашон одеала, 1 кашон материали за еднократна употреба и 8 кашона трайни хранителни продукти.
Впоследствие пакетите ще бъдат транспортирани от БЧК до границата на Украйна и приети от местния Червен кръст. Разпределянето за нуждаещите се ще поемат 12 организации на българи в засегнатата от войната държава. Те са заявили пред МОН готовност да организират собствен транспорт и да раздадат продуктите на децата и семействата им. МОН ще продължи да подпомага българските училища в Украйна.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button