Васил Марковски: Днес е Цветница!

Васил Марковски, момчето, което има желанието и волята да се развива като дописник, ни изпрати своя материaл за най-цветния празник.  Защо не и това да не му стане професия?
Ден след Лазаровден и в неделята преди Великден християните празнуват Цветница – „влизането на Исус Христос в Йерусалим“. Това е денят, в който Христос е бил разпознат първо от децата и после и от възрастните като необикновен лечител. Исус бил приветстван от жителите на Йерусалим с палмови клонки.
В нашите географски ширини палмовите са сменени с върбови клонки, тъй като върбата е дървото, което най-рано се разлиства.
В църквите се отслужват молитви и се благославят върбови клонки, които вярващите отнасят в домовете си и пазят до празника следващата година. Затова празника наричаме още „Връбница“.
На днешния ден се извършва и обичаят, който е свързан и с празника Лазаровден – кумичене. При този обичай лазарките пускат оплетените от тях върбови венци в реката и най-бързият венец носи на собственичката си титлата „кумица“ – тя прави пищна трапеза, а останалите моми трябва да я почитат и да се съветват с нея през цялата година.
Цветница според данните на Националния статистически институт е най-празнуваният имен ден в България. Празнуват всички кръстени на цветя, дървета и храсти.
Честити да са Цветелина, Биляна, Божура, Виолета, Росица, Виолета, Маргарита и т.н., и т. н.
Честит имен ден на всички, носещи имена на цветя!!
Васил Марковски, Клуб „Медии”
СУ„Васил Левски“ – Троян
Ползвани са снимки със свободен достъп от интернет

Свързани статии

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button