Велимира Пъдарска: В R&D-центъра в Троян разработваме продукти за целия европейски пазар

Не се страхуваме да се доверим на млади хора без опит

Велимира Пъдарска е фармацевт по образование. През последните 17 години ръководи екипа на Research & Development (Изследване и Развитие) към завода в Троян на фармацевтичната компания ТЕВА, който разработва нови генерични продукти – полутвърди и течни лекарствени форми.

 – Г-жо Пъдарска, от колко години работите в компанията и как се разви Вашата кариера?
– Започнах работа в компанията като стипендиант на фармацевтичния завод в Троян през 1991 г. и с много кратко прекъсване целият ми професионален опит е натрупан тук. Започнах като технолог в производство, заемала съм последователно различни позиции в „Продажби“, „Планиране“, „Верига на доставки“. От 2005 година досега ръководя R&D-сайта на компанията в Троян.
 – От колко години съществува R&D-центъра в Троян и какви възможности за работа и реализация дава?
– Научно-развойна дейност е съществувала винаги в историята на завода в Троян под една или друга форма. След приватизацията тук са се изпълнявали малки проекти за местния пазар. От 2012 г. обаче нашият екип е признат като част от корпоративната мрежа R&D-сайтове. Изгради се нова модерна база, включваща Пилотна мощност, технологични и аналитични лаборатории с модерно и високотехнологично оборудване. Оттогава разработваме продукти за целия европейски пазар, както и за традиционните пазари Русия и страните на ОНД. Участваме и в проекти на други екипи на компанията, предназначени и за американския пазар.
При нас най-добра реализация могат да намерят фармацевти и химици, но най-вече хора любознателни, динамични и обичащи предизвикателствата. Не се страхуваме да се доверим на млади хора без професионален опит, важното е да са готови постоянно да се учат и развиват.
 – Как посрещате младите си колеги и на какво държите да ги обучите най-вече? Какви професионални и личностни качества се толерират в компанията?
– Обичаме да работим с млади колеги без професионален опит. Младият човек е отворен, гъвкав и е на „ти“ със съвременните технологии. Удоволствие е да участваш във формирането на неговата опитност. Но всъщност това при нас се случва много често, в България няма много възможности за R&D-практика в областта на лекарствените средства и няма откъде да очакваме да привлечем хора с опит. За да се изгради един добър разработчик на нови продукти, се изискват доста години работа и учене. При нас е установена много хубава практика на приемственост и работа в екип – по-опитните работят в екип с „младоците“. Така има обмен на знания, енергия и дух в двете посоки. Опитваме се да ги научим, че и най-трудната на вид задача е решима, че при нас няма невъзможни неща и че просто е въпрос на знания, находчивост, търсене, експеримент. Учим ги и на самочувствие, защото го заслужаваме.
 – Позволява ли Ви работата да постигнете баланс между личното и професионалното?
– Да, разбира се. Имало е и тежки моменти. Но удоволствието от постигнатото е голямо и допринася за личното удовлетворение.
 – Гордеете ли се с работата си и защо?
– Обичам работата си и се гордея с нея. За мен тя е невероятна възможност да практикувам професията си в родния си град и ми дава страшно много: разнообразие, динамика, знание, опит. Работя със страхотен екип, всеки ден е различен, имаме контакт с колеги от всички краища на света или самите ние пътуваме по света. Това, че допринасяме за здравето на хората, е и отговорност, и удовлетворение. Ще цитирам една наша колега, вече пенсионер: „Когато влезеш в аптеката и видиш на рафта твоя труд – чувството е много приятно!“

Интервюто взе: Маряна Златанова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button