Приключенията на троянските кръчмарски музиканти, описани в нов роман

Или как Троян ще се сдобие с важна за града книга, макар и написана от другоселец.

Приключенията на троянските кръчмарски музиканти,  са описани в  нов роман.
Романът „Троянските музиканти“ проследява съдбите на голяма част от активните днес троянски кръчмарски музиканти. Книгата не претендира за документалност; тя не е историческа, нито биографична, макар и информацията на автора да е получена „от първа ръка“.
Но нека първо припомним едно събитие от изминалата 2021-а г., когато Диана Маркова представи самиздат романа си „…Три, четири“. Книгата бе посветена на троянския клавирист Дарин Марковски, а представянето ѝ се осъществи с бляскав концерт на площада пред читалището. Събитието беше документирано както в клип, така и статия

Свързани статии

Вечер на кръчмарските музиканти в Троян

„Решихме, че има нужда историята да бъде разказана в относителна цялост. Събрах много невероятни, комични, трогателни и любопитни истории, разговаряйки с троянските музиканти. Срещах се с тях в кафенетата на Главната улица, прекосявахме мостовете над реката заедно и слушах техните думи. Новата книга е по-богата и е любимата ми от всички мои написани досега“, споделя Диана Маркова, която, надяваме се, скоро ще представи „Троянските музиканти“ в града, в който се развива основното действие в този роман.
Троян. Град на музиканти и веселие“, продължава тя. „Обаче не нося отговорност, ако читателите пролеят и някоя сълза“. Защото копнежът по музикантския живот и желанието да се посветят на музиката отвежда троянци до много наслади, но и до охлузени колене.
Книгата може да бъде поръчана от сайта на Издателството за българска литература „Лексикон“ (https://lexicon.bg/store/book/1926/troyanskite-muzikanti?fbclid=IwAR3LNaEAPng_n50kA824BsPtHUDpUee3ypo1NnvogcAcJ6uRnvuya0Cjvwg ). Художник на корицата е Любомир Славков, а редакторската роля на Светлана Дичева.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button