Мост за чудо и приказ съградиха служителите на ДГС Троян

Мост за чудо и приказ изградиха служителите на Държавно горско стопанство (ДГС) Троян. по поръчка на  туристическо дружество „Жална Сдружение“ от троянското село Балканец,   Мост за чудо и приказ съградиха служителите на ДГС Троян

Поводът

Новият проект на туристическо дружество „Жална Сдружение“  село Балканец с председател Тодор Иванов – Еко пътека „ЖАЛНА „, свързваща селото с туристически комплекс „Беклемето“ и Римски път „Виа Траяна“ е вече факт. Това е част от Националния биосферен (защитен) парк.
С  подкрепата на Община Троян,  членовете на туристическото сдружение подновиха маркировката на историческият път. Почистиха терена. Поставиха  табела, указваща маршрута .
За да е по-удобно за туристите при преминаването през река “ Жална” членовете на сдружението и по инициатива на Тодор Иванов и Даниел Сираков – председател на комисията по Туризма и околната среда към Общински съвет Троян, решават да поръчат на Държавно горско стопанство да им бъде изградено мостово съоръжение, като средствата да са от туристически данък, който се събира от хотелиерите, ресторантьори и фирми в сектор “Туризъм” в Община Троян.

Речено – сторено.
Горско Стопанство Троян пое изпълнението на проект.  Служителите на Държавно горско стопанство Стефан Илковски (майсторът на къщичката в лесопарк Турлата), Калин Злийски, Георги Банчев и Марин Маринов, запрятат ръкави и започват изграждането на мост, такъв какъвто няма все още из нашите планини.
Преди дни мостът вече е готов, изпробван.
Да благодарим на всички, които прегърнаха тази идея и в община Троян има още едно красиво място, за което тепърва ще се говори.
От туристическо сдружение за приготвили и информационна табела за маршрута , която ще бъде поставена на центъра на китното селце
Да напомним, че по проект и поръчка на Община Троян, сръчните майстори изработиха всички съоръжения, пейки, гъбки, къщичка, въжена линия, засадиха нови дръвчета и така се оформи се оформи красив лесопарк “Турлата”. Това място стана любимо за малки и големи. Там се провеждат състезания. Родителите не могат да приберат малчуганите си – толкова са доволни.

Първият подарък за Първи юни към троянските деца

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button