На 22 септември България обявява своята независимост

На 22 септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

На 22 септември България обявява своята независимост
снимка – интернет

Събитието

На 22 септември 1908 г. във гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

Поканата

По този повод Община Троян кани граждани и гости на града на 22 септември /четвъртък/ от 11.00 часа да отбележим Деня на българската независимост с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на загиналите троянски войни в градинката при „Вила Ванна“ и паметника на генерал – лейтенант Владимир Вазов.

Нека заедно да отдадем почит към героите на България, отдали живота си за свободата и независимостта й! – пише в сайта на Община Троян.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button