150 години Монашески революционен комитет в Троянския манастир

150 години от основаването на първия Монашески революционен комитет в Троянската Света Обител „Успение Богородично“ и честване на Деня на народните будители се проведе в зала „Архимандрит Хаджи Макарий“  в  манастира, който се намира в близост до Троян. То бе организирано от Общински комитет „Васил Левски“ Троян.
Емоционален рецитал от книгата на Ламар ,,Васил Левски-лирична животопис“, изпълнен от Найден Стоянов и Венелин Йорданов – Хъша. Слово беше изнесено от отец Стефан, който поздрави с празника и припомни исторически факти около Архимандрит Хаджи Макарий. Беше изнесена лекция от Теодор Тончев – уредник в Регионален исторически музей – гр. Ловеч, на тема „Ловеч, Троян и Троянският манастир в комитетската мрежа от времето на Васил Левски (1870-1872)“. Гост  беше Стефан Караиванов – родственик на Васил Левски, който представи нови авторски биографични книги за Апостола. Розалина Русенова  – зам.-кмет също взе участие в това честване. Срещата предизвика широк интерес. Приятно впечатление направи присъствието на много млади хора.
„В деня на народните будители искам да поздравя и аз всички, които изпитват необходимост от това да бъдат будни!“ – Николай Тодоров

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button