Коледният базар в Троян – за втора поредна година

Коледният базар в Троян ще се проведе за втора поредна година. Това съобщи на пресконференция Вяра Дочева, началник отдел „Образование, култура, спорт и демографска политика“ в община Троян. Той ще бъде открит на 15 декември от 17:00 часа на площад „Възраждане“ , с участието на Фолклорен ансамбъл „Траяна”, Вокална студия „Усмивка”.

В продължение на дни занаятчии и търговци ще предлагат своите произведения и стоки на коледна тематика. Заявилите желание за участие са тринадесет.

Задължително условие е занаятчиите да притежават валидно майсторско свидетелство/диплома, удостоверяваща квалификация в областта на изкуствата или занаятите, или да са регистрирани търговци, развиващи дейност на територията на община Троян.

Провеждането на подобен тип базари е обичана традиция в много европейски градове, която в последните години успешно се налага и у нас. Намеренията на общината са подкрепени и от официалното искане на троянски занаятчии за организиране на такова мероприятие.
Посетителите на базара ще могат да открият голямо разнообразие от подаръци за предстоящите празници. За провеждането на Коледния базар, тази година участие са заявили 13 майстори-занаятчии и търговци.
Артикулите, които ще предлагат в шатрите ще бъдат с коледна насоченост – коледни сувенири, керамични изделия, ръчно рисувани стъклени изделия, декупаж, художествени плетива, ръчно изработени сувенири и сапуни, тематични коледни сладки. В Коледния базар, участие ще вземат децата от Дневен център за подкрепа на деца и младежи с увреждания и техните семейства – гр. Троян и Инициативен комитет за изграждане на паметника на Васил Левски.
Най – вкусната шатра е тази на „Шекерджийница“, която ще предлага локуми, бонбони и изделия от захарен сироп, а топлата точка на базара – кафе „Макиато“, които ще радват посетителите с гофрети с различни вкусове, включително коледна декорация, греяно вино и топли напитки (топъл шоколад, чай и др.)

На 20.12.2022 г. участие ще вземат Вокална студия „Гласове“ и Танцов състав „Възраждане“ към читалището в с. Орешак.

За закриването на коледния базар на 23 декември, петък, гостите и жителите на града ще видят предколедно огнено шоу на Танцов клуб „Дивинитас“ – София. Началото е от 17:00 часа.

През  миналата, 2021 година,  бе открит първият по рода си коледен базар в Троян и продължи от 21.12 до 31.12. Занаятчии и търговци представиха на площад „Възраждане“ произведения на различни занаяти, ръчно изработени подаръци и традиционни коледни специалитети.

Коледният базар в Троян  бе открит


Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button