Коледният базар в Троян  бе открит

Коледният базар в Троян  бе открит с танц на  ФА“Траяна“, общинският духов оркестър и Милка Пътова и една песен на  квартетът от Студия „Гласове“ с вокален педагог Мариета Жекова. Това се случи в първия зимен ден –  21.12.2021 г. (вторник) на площад „Възраждане”.Коледният базар в Троян  бе открит

Донка Михайлова  – кмет на общината,  в словото си по време на откриването каза, че „Коледният дух завладява Троян. Част от този дух е желанието да зарадваш хората, които обичаш с подарък. Ако с този жест подкрепиш местен предприемач, който дава работа и доходи на местни хора, би направил още една добрина. Всяка вечер от 17,30 часа до 31.12. на Коледния базар в центъра на Троян ще има и интересно събитие, което е част от коледния дух. Читалищата в Троян и Орешак, Младежкият духов оркестър и дружество “Традиция” ще бъдат с нас.“

В базара участват занаятчии от Троян и територията на общината идо 31.12. всеки може да го посети и да закупи подаръци за своите близки за Коледа и Новата година.

Провеждането на подобен тип базари е обичана традиция в много европейски градове, която в последните години успешно се налага и у нас. Идеята за организиране на Коледен базар отдавна се обсъжда в Община Троян, още повече, че намеренията на общината са подкрепени и от официалното искане на троянски занаятчии за организиране на такова мероприятие.

Посетителите на базара ще открият на него голямо разнообразие от подаръци за предстоящите празници – занаятчийски произведения, ръчно изработени подаръци и декупаж, зимни асортименти и коледна украса, традиционни коледни специалитети.

Заявления за участие са подали 12 троянски занаятчии и търговци, регистрирани на територията на Община Троян. Допълнително ще бъдат поставени и 7 коледни къщички.

Една от къщичките е заета от Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата. В нея ще се предлагат авторски художествени и занаятчийски произведения на познати и обичани троянски занаятчии, сред които Ралица и Николай Йовкови, Надежда Христова, Румен Георгиев, Светлозар Пармаков, Енчо Ганковски, Марияна Личева и Росица Занкова.

Специално място е отделено и за изработеното от потребителите на няколкото функциониращи към момента социални услуги в Община Троян, сред които Комплекса за социални услуги с. Дълбок дол, Дневния център за подкрепа на деца и младежи с увреждания в Троян и т.н. , като съдействие ще им бъде оказвано от служителите на Центъра за обществена подкрепа в Троян.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button