На 12 декември се почита Свети Спиридон

Какви събития ни очакват и как троянските занаятчии ще отбележат празника си

На 12 декември по традиция почитаме Свети Спиридон – закрилникът на майсторите на занаяти. В Националното изложение на художествените занаяти ( НИХЗИ) – Орешак той ще бъде отбелязан с тържествен водосвет  от 11:30часа, а в Троян от  15ч. ще започне Празнично шествие от Музея на занаятите до църквата “Света  Параскева“ и Благословение на майсторите за здраве и спорен труд.
От 16.30 ч. ще бъде  открита изложбата „Цветният свят на тъкачката от Говедарци – Стойка Ашкова“ в Музей на занаятите –Троян.

Свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век. В България Свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и други. Празникът му се отбелязва на 12 декември.

Роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия ѝ край излязъл огън, от другия потекла вода.

Народът разказва, че Свети Спиридон бил кондурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него особена почит му оказват керемидарите и тухларите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

В едно от преданията Спиридон тръгнал с магарето си на събор. Лоши хора обаче откраднали животното и му отрязали главата. На сутринта стопанинът му не се бавил дълго, залепил на мястото на отрязаната глава една конска и стигнал до събора. Като го видели хората, рекли си „не е обикновен човек“, а когато пред всички стиснал сърдит една керемида и от нея потекла вода, убедили се, че е така, и го провъзгласили за светец.

Троянските занаятчии ще почетат св.Спиридон с шествие и изложба

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button