Отиде си Кралят на футбола – Пеле

Отиде си от тоя свят, загубвайки битката с рака на 82-годишна възраст в болница „Алберт Айнщайн“ в Сао Пауло, Кралят на футбола Пеле.

Той завинаги ще живее в сърцата на футболните фенове просто защото отпечатъкът, който оставя след себе си, е незаличим.

През последните седмици здравословното състояние на бразилската футболна легенда рязко се влоши и за огромно съжаление той загуби битката с рака на дебелото черво.

Пеле, безспорно сочен за един от най-великите футболисти в света, беше приет в болница в края на ноември. В навечерието на Коледа – на Бъдни вечер той успя да се сбогува с най-близките си, които пристигнаха в лечебното заведение в Сао Пауло.

Точна причина за смъртта не е посочена. От близо месец за Пеле или както е истинското му име- Едсон Арантес до Насименто, се полагат палиативни грижи в болница в Сао Пауло. От септември 2021 г Пеле е на лечение с химиотерапия за рак на дебелото черво.

Едсон Аранчис до Насименто е роден в Треш Корасоинш, щата Минаш Жерайш, Бразилия на 23 октомври 1940 г. Живее и израства в голяма бедност и си прави топка като пълни чорапи с хартия и ги завързва с въже, съобщава https://www.svobodnaevropa.bg/.

Той е само на 9 години, когато отборът на Бразилия, който е домакин на Световната купа по футбол през 1950 г., губи от Уругвай на финала. Тогава той казва на разстроения си баща, че един ден ще спечели Купата за него. И Пеле спазва обещанието си неколкократно.

Прякорът Пеле идва в ученическите му години. Смята се, че му е даден, защото той не може да произнесе правилно името на любимия си тогава играч – вратар на име Биле. В автобиографията си Пеле казва, че няма представа какво означава името, като се изключи историята с Биле.

Пеле е обявен за най-добрия играч в света за 20 век от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS). Рекордът на Пеле за най-много изиграни мачове от футболист от Южна Америка – 77, оцеля 50 години. От септември миналата година Кралят бе изместен от този трон от Лионел Меси.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button