250 деца ще участват в инициативата „Научи се да караш ски“

За четвърта поредна година Община Троян се включва в инициативата на ММС– „Научи се да караш ски“, като обхванатите ученици бяха повече в сравнение с 2021 г.– общо 250, като за първи път тази година 50 деца, които не бяха попаднали в проекта на ММС, бяха обучавани със средства на Община Троян. Това научихме от Вяра Дочева –  началник отдел на  „Образование, култура, младежки дейности и спорт“.
Още през месец декември миналата година бе проведено проучване сред родителите и децата за желанието им да се включат в обучението по дисциплините „Алпийски ски“ и „Ски бягане“, като желаещите са повече от определените места. Децата, които остават извън списъка, ще преминат обучение при същите условия на проекта, но с финансиране от Община Троян. В рамките на проекта са осигурени транспорт, обучители и обяд. Медицинското обслужване и ски оборудването ще бъдат предоставени от Ски-зона „Сима“, а придружаващите учители – от съответните училища. Стартирането на проекта, предвидено за 16.01.2023 г. бе отложено с една седмица, заради липсата на сняг, очакваме да започне при благоприятни условия след приключване на грипната ваканция и ще продължи до края на месец февруари. Заниманията са предвидени в светлата част на деня, в рамките на пет астрономически часа, с включени почивки и обяд.

За първи път през 2022 година Община Троян съвместно с Плувен клуб (ПК) „Инвиктус“ проведе безплатни занимания с над 200 деца по Програма „Започни да плуваш“. Вече е подписан договор и за 2023-та.
По този начин Община Троян започна да осъществява идеята си всяко троянско дете в начална степен на обучение да премине през безплатно обучение по ски и по плуване. Радващо е това, че част от децата след това продължават да тренират в спортните клубове на общината.

Очаква се да бъде подписан договор с фирма -изпълнител за реализация на пистата за Ролбан в Троян. Нека да напомним, че през октомври месец 2022 г. клуб „Аякс“ получи дългоочакваната финансова помощ за площадката към спортния комплекс за биатлон и стрелба до Мотополигона. Финансовата помощ е осигурена от Министерството на спорта и младежта, със Заповед на служебния министър Весела Лечева. Г-жа Лечева бе в Троян преди една седмица , по време на Спортния празник на всички спортни клубове „Костенурките нинджа“.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button