На 7 януари ще отбележим 145 години от битката за Троянския проход

На 7 януари ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на признателност по повод 145 години от битката за Троянския проход, съобщават от Общинска администрация в Троян.

И през 2023 г.,  ще бъде почетена паметта на загиналите войни, които завинаги ще останат в прегръдката на Балкана.

На 7 януари 2023 г., в 11:30 ч. Община Троян, Общински съвет-Троян, Военно формирование 24430 и Музей на занаятите ще поднесат венци и цветя на признателност пред паметника на ген. Карцов, а след това част от Общинското ръководство ще се отправи към с. Балканец и към Карцовия бук на Беклемето.

Битката за Троянския проход е спечелена.
12-тата поред, Руско-турска, освободителна за нас война.
На този ден, преди 145 години…
На 8.01.1878 г. Ловченско-Севлиевският отряд, наречен по-късно Троянски, под командването на генерал-лейтенант Павел П. Карцов, при неимоверно трудни условия: зимни бури, студове и ожесточени боеве, преминава Троянския проход и освобождава Карлово и Стремската долина. В града ген. Карцов отсяда с щаба си в Пулевата къща. Руските загуби са 58 убити и ранени и 48 измръзнали офицери и войници. Османски загуби са неизвестни.
Вечна слава и почит за троянците,  признателност за руския цар-император Н.В. Александър II Цар Освободител. Поклон за всички  войни, сражавали се и загинали за освобождението на България.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button