Областната комисия „Военни паметници“ одобри ремонта на шест монумента

Три са на територията на Община Троян

На заседание днес областната комисия „Военни паметници“ одобри предложенията на общините Луковит, Троян и Ловеч за ремонт и възстановяване на военни паметници. Става дума за шест монумента, регистрирани в областния регистър „Военни паметници“.
През октомври м. г. с решение на Министерския съвет бе създаден национален инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.). Един от основните акценти при отбелязването на годишнината е поставен върху ремонт и възстановяване на военни паметници на загиналите участници в Балканските войни.
Луковит предлага ремонт и възстановяване на паметни плочи „Гимназия – паметник на загиналите за Отечеството от гр. Луковит“ /1912-1913/ и /1915-1918/ – разположени пред ПГСС „Сергей Румянцев“ с увековечена паметта на 31 загинали в Балканската, Междусъюзническата и Втората световна война. Другото предложение оттам е за паметника на загиналите през Балканската, Междусъюзническата и Втората световна война в с. Беленци с изписани имената на 71 загинали – възстановяване на мраморната плоча и цялостно почистване.
Три са паметниците за ремонт по предложение на Троян. Те са паметник на загиналите във войните от 1912-1913, 1915-1918, 1941-1945 г. – централната плоча, в мемориален комплекс „Вила Ванна“ в Троян, паметник на избитите участници в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война в с. Дебнево и паметник на загиналите във войните от 1912-1913, 1915-1918, 1941-1945 г. в с. Голяма Желязна.
Предложението на Ловеч е за паметника чешма на загиналите в Междусъюзническата и Първата световна война в кв. „Гозница“. Той е изграден през 20-те години на миналия век, 5-метров е, с каменна структура. Нуждае се от цялостна рехабилитация.
Финансиране на ремонта и възстановяването на одобрените от областната комисия военни паметници ще бъде потърсено от Министерството на отбраната.Областната комисия „Военни паметници“ одобри ремонта на шест монумента

На снимката: Паметникът чешма в кв. „Гозница“. Този род паметници са най-сакралните военни паметници – приема се, че пиеш ли вода оттам, всъщност се покланяш.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button