В Троян бе отбелязано 145 години от Освобождението на града

В Троян на 7 януари 1878 години троянци  с пълни гърди извикват „Свобода“ Затова  отново пред сърцето на града, пред паметника на човекът, извършил невъзможното –  Ген. Павел Илиевич Карцов,  дръзнал да поведе руските войски и с помощта на   троянци да се преборят  и преминат през Троянския проход и да освободят Троян. Интересът към тези събития е бил голям. Те са описани от редица творци и писатели. Един от тях е Иван Пейковски, който разказва  по исторически факти  в „Град Троян – Юбилеен сборник по случай 100 години от обявяването му за град. София, 1968, с. 78-98.“ За подвига на Архимандтир Макарий се разказва в книгата „Родното отечество“. В Културно-историческото наследство на Троянския край. Кн. 10.  е описана Битката за Троянския проход (Троян, Троянско и Новоселско през Руско-турската война 1877–1878 г.) от Тотю Тотевски, 1997 г., Това разказаха  Венета Илиева и Мария Минковска –  уредници в МНХЗПИ – Троян. Също така Битката е  описана от художника Петър Хаджиев. Никой не може да стане равнодушен пред платното му  „Посрещането на руските войски в града“. Петър Хаджиев има множество публикации в местния печат – статии за Левски, за игумена на Троянския манастир и безценен помощник на руските войски по време на Освободителната война 1877-1878 г. архимандрит Макарий, за Св. Спиридон – патрон на обущари и грънчари, за опълченците Петър Табаков и Васил поп Стефанов, за началото на музейното дело в града, каза още г-жа Минковска.

Словата на г-жа Илиева и г-жа Минковска може да чуете във видеоклипа.

На почетен караул бяха застанали членове на Национално движение „Традиция“ РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево.

В знак на признателност и по повод годишнината бяха поднесени венци и цветя пред паметника на ген. Павел Карцов в централната част на града  от Военно формирование 24430, Община Троян, Районно управление на МВР –  Троян, Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства  – Троян (МНХЗПИ),    Професионална гимназия по механо и електротехника Троян  „Аакд. Ангел Балевски“ (ПГМЕТ), Основно училище „Иван Хаджийски”, Народно читалище „Наука – 1870” и партии.

С едноминутно мълчание  под звуците на Общински младежки духов оркестър с мажоретки  всички присъстващи граждани  почетоха паметта на загиналите воини, отдали живота си за дългоочакваната свобода.

След това служители на Общинска администрация поднесоха цветя пред паметника  на загиналите войни в село Балканец и на Карцовия бук на (Беклемето), който още помни похода на руските и троянски войници.

В Троян бе отбелязано 145 години от Освобождението на града - 2

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button