За бурите и каузите

Бурите от последните дни постави много въпроси, но покрай тях – въпроса за дърветата в населените места. Цели дървета или поне грамадански клони предизвикаха маса бели – смачкани коли, съборени покриви.
Дано не загине човек. Местните власти призовават без нужда при вятър да не се ходи по улиците. Разбира се, не пропускаме да обвиним „виновниците“ (кои са?).

Междувременно
Прочутата мантра е – водим битка за всяко дърво и отсичането на дърво в село или град е равностойно на престъпление срещу човечеството. Самата аз преди хилядолетия много страдах за отсечените кестени по „Скобелев“ между Петте кьошета и Руски паметник, но това е друга история.

Последните години обаче присъствах на две знакови „битки“ – между будното гражданство и общинските власти.

Едната случка беше отсичането на дървета по „България“ в Ловеч, а втората (ако не се лъжа) – същото по „Любен Каравелов“ в Троян.

Поради някакви причини и след тежко съгласуване с камара инстанции общинарите решават да отстранят дървета на дадена улица. Следва щорм на самозваните природолюбители, като се привеждат спомени от детство, грижа за дишането и пр. Особено ме забавляват воплите на живеещи далече от „местопрестъплението“ – например в чужбина.

Специално в Троян общинарите се радват непрекъснато на две противоположни групи жалби – „Кога най-сетне ще се махне това опасно дърво!“ и „Как не ви досрамя да отрежете това дърво!“ Любопитно е, че на всяка среща на кмета с граждани винаги се намира някой да предупреди за опасно дърво или дървета.

В Добродан пък имахме наистина драматичен случай. Тогавашният кметски наместник искаше да бъде отрязана голяма липа (модата на липите в селата и градовете е друга сюжетна линия), но собственикът на къщата в съседство вдигна голяма патардия и геройски спаси дървото.
Сещате се – при буря злощастната липа направи безброй бели, включително два дена бяхме без ток.

Дано започнем малко повече да мислим за каузите, в които се мятаме, и за мощната манипулативна сила на медиите.

И хайде да оставим тези, които си разбират от работата, да си я вършат.

Източник
Ангелина Иванова

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button