Християна Гидемска изкачи връх Елбрус 5642 м

Възхитителната история на Християна - момичето със силен дух!

Християна Гидемска е млада  жена от Троян, която на 31 август 2023 г. изкачва връх Елбрус, най-високият връх в Европа висок 5642 м. През месец август  2019 г планински спасители изкачиха този връх. Това се случи  30 години по-късно, когато троянци го покоряват с участието на Даниела Дочева (Тангра Планинска) .   Християна Гидемска - първата жена-троянка на връх Елбрус 5642 м -10

Християна е истинска героиня. Тя е амбициозна и талантлива жена, която е постигнала нещо наистина невероятно. Изкачването на връх Елбрус е предизвикателство дори за опитни алпинисти, а Християна е успяла да го направи, въпреки височинната болест.

Това е история за сила на духа, за преодоляване на препятствията и за сбъдване на мечтите. Християна е вдъхновение за всички нас и ни показва, че всичко е възможно, ако си го наумим.

Християна Гидемска - първата жена-троянка на връх Елбрус 5642 м - 7
На връх Елбрус

Тя е завършила Средно училище „Васил Левски”, Троян – хуманитарна паралелка и учи психология в Нов български университет. Преди 7 години се влюбва в планината и трекинга. Макар да е на 23 години, има опит с изкачване на върхове над 5000 м. Има покорени върхове във Франция, Швейцария, Турция (включително Арарат), Мароко и Русия.

На 31 август Християна и 13 други участници от България тръгват към върха. Изкачването е трудно и опасно, но Християна успява да преодолее всички препятствия – стомашните болки, постоянната опасност от заспиване и загубването на пикела (или още ледокоп е спортно съоръжение, използвано в алпинизма за катерене, придвижване и осигуровка по ледени и снежни наклони) и стъпва на върха с помощта на водач в 7:10 ч. сутринта.
Около 08:30 ч. всички слизат до седловината на 5300 м. и там се взима решение 5 човека заедно с един руски водач да опитат изкачване и на Източен Елбрус 5621 м. В 10:15 ч. вторият по височина връх в Европа е покорен от българи с ръководител на експедицията Преслав Конов.

Християна Гидемска - първата жена-троянка на връх Елбрус 5642 м -1
С хималйаска крачка напред и нагоре към връх Елбрус

Изкачването на връх Елбрус

Връх Елбрус е най-високият връх в Европа, намиращ се в Кавказ. Изкачването му е предизвикателство, но и вълнуващо преживяване.Християна Гидемска - първата жена-троянка на връх Елбрус 5642 м - 2

То е разделено на два етапа. Първият етап е аклиматизация, който трае около 5 дни.
През това време участниците се изкачват до 5100м. и се връщат да спят на базов лагер на 3800 м.
Вторият етап е самото изкачване на върха и започва през нощта.

Християна Гидемска - първата жена-троянка на връх Елбрус 5642 м - 9
Бочките или заслоните

Експедицията използва лифтове и моторни шейни, които значително улесняват достигането до високи височини. Лифтът от поляна Азау води до хижа „Бочки” на 3750 метра надморска височина. Оттам може да се продължи с моторна шейна или пеша към скалите Пастухов на 4700 метра.

Преходът до върха включва изминаването на няколко стъпки. От скалите Пастухов (4700 метра) до Косая полка (5000 метра) се стига за около 2 часа. От Косая полка до Седловината (5322 метра) се изминава също за около 2 часа. От Седловината може да се продължи към връх Елбрус, който се разделя на два върха (Източен – 5642 м и Западен – 5621 м).

Това е предизвикателство, което изисква подготовка и съобразяване с метеорологичните условия, но представлява и вълнуващо преживяване за любителите на планинския туризъм. То е като адреналин за семейството на Християна, които я подкрепят и са нейна опора.

Пътят до върха

Християна Гидемска - първата жена-троянка на връх Елбрус 5642 м -5
Хижа „Планинец“ и пътят към София

Историята на Християна Гидемска звучи като истинска инспирация и пример за сила на духа и преданост към страстта. Тя живее година и половина в планината в хижа “ Планинец” ,  за да сбъдне още една своя мечта, въпреки атмосферните условия през зимата и постоянната липса на ток и вода.

Преминава също част от известния път “Камино” в Испания и сертификат се получава за 120 км пеша.

Християна Гидемска - първата жена-троянка на връх Елбрус 5642 м -5

Този вид преживявания и предизвикателства не само засилват физическата издръжливост, но и подчертават вътрешната сила на човека. Те ни напомнят, че с постоянство, ангажираност и посветеност можем да постигнем големи неща, дори и при трудни обстоятелства.

Християна Гидемска - първата жена-троянка на връх Елбрус 5642 м -3
Франция

Този вид истории са важни, тъй като вдъхновяват и насърчават младите хора да развиват своя потенциал и да се стремят към постижения във всяка сфера на живота.

Благодаря ти, Християна, за тази вдъхновяваща история!

Християна Гидемска - първата жена-троянка на връх Елбрус 5642 м - 6
връх Тубкал, Мароко
Християна Гидемска - първата жена-троянка на връх Елбрус 5642 м -8
Швейцарските Алпи

Снимките са от личния архив на Християна, предоставени за Троян експрес

Свързани статии

Back to top button