Увеличаване на мечките в Троянско – ВИДЕО

В последните години ловците от Троянското ловно сдружение са обезпокоени от факта, че защитения вид: КАФЯВА МЕЧКА започва трайно да се заселва в ловните им райони. За нея е характерно да обитава тихите и спокойни места с голяма надморска височина, а именно районите на „Парк Централен Балкан“ и ДЛС „Русарка“- Априлци. Зачестиха сигналите, че  кафява мечка се среща и в ниската част на Предбалкана. Това са районите около селата: Велчево, Гумощник, Дебнево, Врабево, Добродан, Дълбок дол, Голяма Желязна , Старо село, Борима.  Ловците  споделят, че за тези райони не е типично да има кафява МЕЧКА. Но е факт..

Важен факт е, че нормално е на 1000 хектара да има една мечка. Но членове на  дружинките споделят, че на една гонка (от около 200 хектара) излизат 5 мечки. Естествено не на всяка, но има. Те са притеснени от факта,че тя слиза по-ниско и по-близко до населените места.

Това води до нанасяне на щети на Ловното и Селското стопанство.

Опасно е:

  1. За хора които ходят за гъби и билки 
  2. Провалят  се ловни излети
  3. Повреждат на овошните насаждения
  4. Троянския район  е характерен с производството на екологичен мед. А знаем,че мечката е любител на този еликсир. Отива и бута кошерите и нанася щети на пчеларите
  5. Мечката унищожава биотехническите съоръжения / хранилките /направени специално за дивите животни и яде от храната им

С една дума защитения вид кафява мечка е повече вредител и опасен за населението, но Закона е на нейна страна . Никой няма право да отстрелва мечка.

Приемете сигнала ни като вариант „НИЕ ДА СЕ ПАЗИМ“.

 

СНИМКИТЕ И ВИДЕОТО СА НИ ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ ЛРД ВЕЛЧЕВО

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button