Ранена мечка броди в района на село Черни Осъм Троян

На територията на Троянска община, в  района на село Черни Осъм и по- точно –   местностите „Смесето“, „Яворова лъка“ и около Зелениковският манастир  броди ранена мечка. Това съобщи за сайта „Троян Експрес“  Даниел Сираков – Председател на комисията по „Туризъм и околна среда“ в Общински съвет Троян.

За да бъдат предпазени туристите и гостите на града   минаването  по всички туристически пътеки в района е забранено с превантивна мярка.  В повечето случаи ранените мечки нападат веднага или побягват панически, като атакуват всеки, когото срещнат по пътя си.

При поява на мечка  най-добре е човек да покашля, да потропа или да произведе друг несилен звук. Това обикновено е достатъчно, за да накара мечката да се отдалечи, припомнят природозащитниците.

Институциите (РИОСВ Плевен, фондация „Четири лапи“) отговарящи за този защитен вид дивеч днес и вчера са били на място. Но засега животното не е открито. Целта е да бъде излекувано.

Очакваме подробности за случая в следващите дни.

Това е причината  г-н Даниел Сираков  да ни помоли  да уведомим всички  хора, обичащи планината и туризма, да бъдат внимателни и да не минават по тези туристически пътеки.

Ранена мечка броди в района на село Черни Осъм
Даниел Сираков – председател на комисията по „Туризъм и околна среда“ в Общински съвет Троян

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button