Българския фестивал на Сливата ще бъде открит с много изненади

Официално ще се открие на Новото кръгово при АИР

Утре се открива Българският фестивал на сливата в Троян.

На 21 септември в 11.00 ч. с празнично шествие ще бъде поставено началото на събитието в Троян, а в 11.30 ч. заедно с големия кулинар Ути Бъчваров ще запалим казана за изваряване на ракия. В 13.30 ч. в същия ден ще започне празникът в с. Орешак, на зелените поляни на НИХЗИ, където преди повече от 25 години започва историята на този празник.

В 11.00 ч.  ще бъде дадено начало на фестивала с празнично шествие – дефиле. Тръгване ще  е от новото кръгово на „АИРА“

Преди това ще има кратко откриване на най-големия за 2019 година проект.  Дефилето в което ще участват състави от троянските читалища и гости от областта и България. Самодейна танцова формация „Радост“ при НЧ „Цачо Ненов – 1897г.“ – с. Гложене, общ. Тетевен ;Танцов ансамбъл „Фаворит“ при НЧ „Вълчо Русковски – 1894 г.“-гр. Угърчин ;Любителска танцова формация „Майсторите на танца“ – гр. Перник ; Певческа група „Славей“ при НЧ „Отец Паисий – 1938“ – с. Долна махала, обл. Пловдив ; Женска певческа група „Славей“ при НЧ „Хр. Ботев – 1929“ – с. Дуванлии, обл. Пловдив ; Певчески групи при НЧ „Просвета 1919 г.“- с. Брестовене, обл. Разград и домакините   ще дефилират по улица ‘Васил Левски“. до магазин“Виваком“(Малкия пазар), градинката при „Рила“ и на моста за Общинския пазар(Пачовия мост) ще има много изненади, танци, викторини и сценки. Хоремага ще бъде отново отворен. Не се колебайте да опитате троянската сливова и да се посмеете от сърце със сценките подготвени от троянските зевзеци.

Около 11.30 ч.  ще бъде  официалното откриване на фестивала. Ще бъде запален  казана за изваряване на ракия. Водещ ще е  Ути Бъчваров , който отново ще направи уникално кулинарно шоу. Ще издадем  малка тайна, че в ястието ще има сили сливи- символът на любимия за всички троянски фестивал с голяма история.

По време на.  Откритата сцена с участието на местни и гостуващи танцови и музикални състави, ще се проведат конкурсите за Традиционни кулинарни изкушения, приготвени от местни майстори и Конкурс за най – добра домашна сливова ракия. Победителите ще бъдат наградени в 17:30 часа.

Младежката вечер ще започне в 18.30 ч, когато на сцената ще се качи Тино – финалист в „Гласът на България 2019“, от 19.30 ч. Павел и Венци Венц

В същото време официално ще се открие военен лагер от периода на Първата Световна война, НД „Традиция“ , местността „Турлата“ (до стадион „Чавдар“) – Троян.

За тези, които искат да запаметят кадри  от празника ще бъде оформен кът благодарение на Венета Цочева  на центъра.

За тези, които не успеят да дойдат на откриването медията „Троян Експрес“ се е погрижила за да могат от цяла България и света да гледат това уникално шоу, което предстои.  С живите предавания Вие ще станете съпричастни на веселието в Троян. А фотографите на  Медията – Камелия Браилска и Ивайло Тодоров ще подготвят страхотни кадри.

В Орешак събитието ще се открие в 13:00 часа. Може да прочетете програмата  ТУК

За Троян  – програмата е ТУК

Очакваме Ви!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button