Троянецът Васил Радойчевски представи българските пчелари в Монреал (Канада)

На Апимондия'2019 в Канада

Автор: Васил Радойчевски

От 8-ми до 12-ти септември в Канада се проведе 46-ия Конгрес на Международната федерация на пчеларските ассоциации «Апимондия» и международната изложба APIEXPO-2019. Събитията протекоха в Двореца на конгресите в Монреал, столицата на провинция Квебек.

За голямо съжаление България нямаше нито официална делегация на конгреса, нито щанд на изложбата. Група от 14 пчелари, в това число и троянецът Васил Радойчевски, взе участие в събитието, като по този начин отсрами страната ни. Всички участници в групата носеха национални флагчета, подарени от община Троян.

Осъществихме многобройни и полезни контакти с пчелари от Украйна, Румъния, Молдова, Русия, Словения, Турция, Гърция, Грузия, Канада, САЩ, Чили, Етиопия … С много от тях разменихме подаръци. Семейство пчелари, чийто пчелин се намира в района на Ниагарския водопад, ни поканиха да ги посетим. Важна за нас бе срещата с Илшат Тажитдинов, изпълняващ длъжността заместник премьер-министър на Республика Башкортостан. В нейната столица Уфа ще се проведе 47-ия конгрес на Апимондия през 2021 г.

Културната програма включваше пешеходни турове с местни екскурзоводи в центровете на Монреал и Торонто, до който се добрахме с междуградски автобус. Разгледахме ботаническата градина на Монреал. Най-вълнуващо бе посещението на Ниагарския водопад. Гледката е неповторима, а разходката с корабче в подножието му – много вълнуваща. Посетихме пчелина и магазина на «B-Y’s Honey Farm», за което бяхме получили покана на изложбата APIEXPO. Опитахме и «ледено» вино, но това е тема за друга чаша.

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button