За създаването на музикален спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров“

Всяка история си има предистория. Такава е и историята на създаването на музикалния спектакъл

Вчера (3 март) след вълнуващия спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров“ се запознах с една много чаровна и усмихната жена. Жената, която  е дала живот на този спектакъл.  Жената, която  ни накара  да бършем сълзите от очите си и да  се замислим. Нели Бенова!

С Нели си поговорихме много за  спектакъла, за емоциите, за пролятите й сълзи. В същото време очите й светеха от щастие, че  „На Нея с обич! Емил Димитров“  развълнува  троянци. Идваха й я прегръщаха силно  и й благодариха.  Както на нея , така и на Даниел Цочев(от с.Дълбок дол) и нежната  Мартина Апостолова

Един от въпросите ми бе каква е предисторията на историята за която се разказва в спектакълът – явление.

Но преди да получим отговора на въпроса  да представим тетевенката Нели Бенова.

Нели Бенова, експерт по публични комуникации, сценарист и продуцент

Възпитаник е на СУ „Св. Климент Охридски“ с две висши образования – Философия и Връзки с обществеността. Следват – следдипломна квалификация за престижната ПР Диплома на Института за PR на Великобритания, мениджмънт в Холандия, Писане на филмови сценарии и Продуцентство.
Работила е за компании от различни индустрии като мениджър корпоративни комуникации и като външен консултант след създаването на собствена консултантска компания. Заради приноса ѝ за развитието на ПР професията и професионалната общност в България, е удостоена с признанието Почетен член на Българската асоциация за връзки с обществеността.
През 2016 г. създава и продуцентската компания Oxymoron Factory, с която реализира първия си проект „от идеята до сцената“ като автор и продуцент – музикалния спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров“.

Ето и нейният вълнуващ разказ за създаването на музикален спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров“.

Всяка история си има предистория. Такава е и историята на създаването на „На Нея с обич! Емил Димитров“. През 2014 година за 50-годишнината на Даниел създадохме заедно юбилеен спектакъл наречено „Защо не?! Даниел Цочев на 50“, в който той разказа историята на живота си с много чувство за хумор и изпя 15 песни, които се отнасяха към различни периоди от живота му. Това беше огромна изненада за гостите на спектакъла. Извън близките ни приятели, никой не знаеше, че Даниел пее страхотно и свири на китара. Тогава той изпя за първи път и потпури от песни на Емил Димитров. Даниел пее песните на Емил още от ученическите години, когато силно го впечатляват текстовете им. Аз „открих“ песните на Емил през изпълнението на Даниел. Юбилейният му спектакъл ясно показа, че той е готов сам да изнесе музикално цял спектакъл. Аз имах пред себе си актьорът за ролята на Емил. Липсваше историята. И аз се заех със създаването ѝ. Даниел е моето вдъхновение. Така се роди идеята за създаване на музикален спектакъл. Написването на сценария бе предшествано от няколко месеца изследване на биографията и творчеството на Емил Димитров. 

В процеса на създаване на сценичната история най-сериозната провокация за мен като автор бе намирането на решението, ситуацията, която отключва действието и в чиято рамка ще разкажа историята. Но когато идеята се роди, сцените започнаха да се редят с лекота. Изборът на биографични моменти от живота на Емил също не бе лека задача. Искаше ми се да разкажа всичко за него, а това не е възможно. Същото бих казала и за песните му. От близо 60 песни, до които бях свила избора си, се налагаше да останат не повече от 15-18. Тук здравата рамка на историята ми помогна – макар и с мъка – да избера една пред пет или повече невероятни песни в темата, която развивам.  

Докато изследвах темата „Емил Димитров“ разбрах, че едно е сигурно – колкото отделни зрители има в публиката, може би толкова са представите, които съществуват за Емил. Всеки има своя си образ за Емил Димитров – за твореца, за песните му или за двете заедно. В сценичния образ, който среща публиката на музикалния спектакъл, е добре да има както щрихи от „биографичния“ портрет, които всеки почитател на Емил Димитров да разпознае, така и нови. А едновременно с това, образът да спечели симпатиите и на тези зрители, които знаят само името или песните му, без да го обвързват с биография. Това беше моята отправна точка в създаването на сценичния герой – артистът Емил Димитров. Публиката ще прецени дали това е „нейният“ Емил Димитров. Едно е сигурно. Всичко, което Емил създаде като творец, песните, които изпя и ни остави, са за публиката. Така се роди и заглавието – „На Нея с обич! Емил Димитров“.

Автор:
Нели Бенова – автор и продуцент на спектакъла
Източник
Нели Бенова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button