Фестивалът на сливата в Троян върна духа на българина

Приключи 28-то издание на Българския фестивал на сливата в Троян. Той събра много гости от близо и далеч в китния балкански град. Три дни българите забравиха за сивото ежедневие и се отпуснаха благодарение на  този празник на сливовия еликсир в Троян.

С празнично дефиле и възстановка на бита на троянеца от миналото започна Българският фестивал на сливата. Традициите в сливопроизводството, характерни занаяти, арт ателиета, демонстрации, богата културна и музикална програма показва 28-мото издание на празника.

Началото на Фестивала бе дадено с дефиле по централната улица на града до площад „Възраждане“, в което се включиха самодейци от всички троянски читалища, Национално дружество „Традиция“, гости и граждани. Те показаха как е ставало брането на сливи в различните исторически периоди в Троян, както и интересни моменти от изваряването.

По време на тазгодишния фестивал се отбелязва и 10-годишнината от създаването на Регионалния клон „34-пехотен троянски полк“ – Априлци – Троян – Севлиево на Национално дружество „Традиция“. Доброволци от клоновете на дружеството от цялата страна пресъздадоха бита на троянеца по време на войните, сливопроизводството в региона, градската чаршия с различните занаяти. Показани бяха войнишки униформи и облекла от времето след Освобождението до Втората световна война, както и важни исторически моменти от този период.

Мъжете от регионалния клон на НД „Традиция“ са тазгодишните майстори за изваряване на ракия. „Вече 10 години тези мъже ни карат да се чувстваме горди българи и горди троянци“, посочи кметът на община Троян Донка Михайлова. Казанът за изваряване на ракия на централния троянски площад запалиха Христо Калистерски, Христо Йовчевски и Петко Радионов.

„Ракията не е просто онази течност, която ни сближава заедно на масата. Ракията е онова чудодейно питие, което троянци са продавали, за да учат децата си, за да създават поминък за семействата си и за да инвестират в развитие. Затова празнувайки сливата, ние празнуваме обичта към нашата земя, към Троянския край, уважението към прочутата троянска предприемчивост, защото тя, сливовата ракия, е отваряла и продължава да отваря врати“, заяви в словото си Михайлова.

Празникът продължи  с богата музикална и културна програма както в Троян, така и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак, където гостите ще се насладят и на Първия кулинарен фестивал . Той е под егидата на МИГ Априлци, Троян , Севлиево. Гостите на Орешак потанцуваха на концерта на Стефан Вълдобрев. Читалищата от  Община Троян с празничен концерт отбелязаха 150 години читалищна дейност. Всички получиха грамоти и подарък от Общината.

В съботният ден радост за очите и сърцата на гости и граждани на Троян Ансамбъл „София-6“ / Folk Dance Ensemble Sofia-6 разтресоха сцената. Те изпълниха няколко танца от всички краища на България. Но танца с тъпаните ще остане задълго  в паметта на празнуващите.

В китното градче непосредствено  преди  Младежката вечер бяха наградени първенците от Конкурса за най-добра домашна троянска сливова ракия. Ракията на желязвенката  Боряна Бороджийска  успя да пребори сливовите елексири на Петър Николов  Камен Славков.

На следващият ден, неделя, екипът на Читалище „Наука-1870“ Троян зарадва гостите на Троян с празнична програма , а Северняшкият ансамбъл от град Плевен изпълни красив танцов спектакъл.

Тази година  „Улицата на занаятите“ беше по-богата отвсякъде със стоки от български занаятчии, които издадоха,че тази година оборотите са били повече в сравнение с миналата.

С благодарност за поредната емоция на Български фестивал на сливата. Калин, Тереза, Станислава(липсва от кадър), Диана, Петър, Бисерка, Иванка Джабраилова, Ани Иванова, Розалина Русенова (лиспва във финалния кадър) и разбира се цялото общинско ръководство вдигнаха духът на троянци и българи в пандемията от COVID-19.

В нашата страница в социалната мрежа Фейсбук ТроянЪт – Всичко за Балкана Троян Експрес може да видите кадри от трите дни на фестивала.

В Youtube.com  ще изгледате видеоматериалите заснети по време на сливовия празник, без преработка.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button