Дъждът не попречи на шипковени да празнуват – галерия

Салонът на НЧ”Светлина-1902г.” вчера бе препълнен. Толкова хора  не е имало, твърдят шипковени.

Поводът бе наистина важен – 115 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩЕ В ШИПКОВО. Бяха дошли от близо и далеч   хора за да уважат този празник.

  1. Народните  представители от 11-ти Ловешки многомандатен район
  2. .Д-р Валя Александрова 
  3. инж. Иван Миховски 
  4. г-н Илиян Тодоров – зам. Областен управител
  5. г-н Ангел Ангелов – зам. Кмет на Община Троян
  6. г-н Николай Тодоров – Председател на Общински съвет Троян

     6.  г-н Васил Радойчевски – Общински съветник

Поздравителни адреси имаше от

д-р Валентина Александрова – Народен представител

г-жа Донка Михайлова – кмет на Община Троян

г-н Николай Тодоров – Председател на Общински съвет Троян

„Европейска асоциация на фолклорните фестивали с Президент – Калоян Николов

И малко история за читалището преди да Ви разкажем кои пяха и танцуваха:

„Преди 115 години  – на 25 март 1902г., 59 будни  шипковени основават свое читалище. Пръв председател на новото културно и просветно средище, неслучайно кръстено „Светлина”, е троянският учител Калчо Гайдарски. Постепенно читалището става духовна опора на сгушеното в пазвите на Васильовската планина Шипково, а 115 годишнината е достатъчен повод да проследим накратко живота му и оставената диря.

Библиотечна дейност: Още до края на 1902 г. читалището вече има 600 книги, придобити от дарения. През следващите години книжният фонд расте и днес наброява над 9000 тома. Дълго време книгите се съхраняват по мазета и дюкяни и едва през 1960г., когато е построен сегашният читалищен дом, за библиотеката е отделено подходящо помещение – с читалня и книгохранилище.

         НЧ”Светлина-1902г.” не остава настрана  при навлизането на новите технологии в живота на хората.  През 2002год. библиотеката  печели проект по Програма „Глобални библиотеки –България”  и получава три броя  пълна компютърна конфигурация, ксерокс , факс и мултимедия с екран.

 

Днес към читалището активно работят : Женска певческа група, Мъжка вокална група, Смесен хор за обработен фолклор, Детски танцов състав , Клуб за народни хора и танци, Индивидуални изпълнители , Групи за народни обичаи. С големи творчески изяви  и отличия са художествените състави. Същите вземат участие във всички местни празници, Общински , Национални и Международни фолклорни фестивали.

Една от основните задачи и цели на читалищното ръководство е приемствеността в дейността на читалището.

Читалището е пазителя, съхранителя и разпространителя на традициите, обичаите, на уникалните песни, хора, носии , характирни за населеното място.

Народни читалище „Светлина-1902г. е културния и духовен център на Шипковени.“

Честитката

Усилията на всички бяха възнаградени. На дарителите бяха подарени по едно шише Троянска ракия и благодарствена грамота. На всички останали бе поднесена специална честитка

 

Още в първата част бе ПРЕСЪЗДАДЕН ОБИЧАЯ „Ялова сватба”

Същността на обичая е размяната на ролите на мъжа и жената. Мъж се облича като невеста, а жена става жених за един ден. Ритуалът се прави, за да се прогони лошотията и е свързан с новото начало и пожелания за хубави неща.

Обичая „Ялова сватба” се пресъздава от самодейците към читалището със специалното участие на Представителен младежки духов оркестър с ръководител г-н Марин Цочев.

Втората част на празничния ден продължи с юбилеен концерт  с участието на  художествените състави към читалището : Женска вокална група „Настроение” , Смесен хор за обработен фолклор и Мъжка вокална група „Шипково 2002” с художествен  ръководител Юлия Тодорова. Мъжката вокална група  тази година отбелязва своята 15 годишнина. Детски танцов състав и Клуб за народни хора и танци с художествен ръководител Катя Крумова и Ваньо Йочевски.  Народната певица Мария Калева – носителка на златен и сребърен медал от Националния събор в Копривщица заедно с нейната внучка Михаела Чавдарова поздравиха всички бивши и настоящи самодейци.

Гостуваха клуб „Родолюбие“ от Карлово с ръководител г-жа Антоанета Тенева, които с прекрасните си изпълнения напълниха душите и сърцата на публиката Младите гайдари ни напомниха за  старите български традиции.  Г-жа Тенева благодари от все сърце

„Сърдечни благодарности за прекрасния ден на Домакините от село Шипково, община Троян, на читалищното настоятелство, на кмета – Г-н Минко Станчевски, на инж.Тихомир Лилов, на Народния представител от ГЕРБ – инж. Иван Миховски, на Народния представител от БСП – д-р Валя Александрова, на всички, които превърнаха дъждовния ден в едно огромно слънце. Благодарим Ви и до нови срещи.“

За доброто настроение на всички жители и гости на село Шипково празника продължи с изпълненията на оркестър „Настроение“ и много танци на дъжда. Защото българинът умее да се весели и в дъжд и в сняг ….Защото това бе Юбилей и  с вчерашното тържество  се сложи началото на още една  традиция в село Шипково.

Читалищното ръководство и организаторите  изказват благодарност към всички дарители, които подпомогнаха провеждането на празника.

И от нас едно голямо ЧЕСТИТО!

ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ!

https://www.facebook.com/kmetstvo.shipkovo/posts/855005344640020?pnref=story

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button