Почетоха паметта на родолюбеца Архимандрит Макарий

На 08.07.2017 в махала Усойната в с.Черни Осъм се проведе традиционният  туристически поход до родната къща на Архимандрит Макарий – игумен на Троянския манастир в продължение на 21 години.

През есента на 1871 г. Левски основава революционен комитет в Троян. Макарий е избран за подпредседател и активно се включва в революционната борба. По време на Априлското въстание и боевете при Ново село Макарий със 70 – 80 души въоръжени членове на комитета (монаси и миряни) отблъсква няколко нападения на башибозуци и черкези срещу манастира. Същата година, след разкриването на Троянския и на революционния комитет в манастира, Макарий е арестуван и откаран в Ловешкия, а после в Търновския затвор, където е подложен на жестоки изтезания. Захари Стоянов пише в своите „Записки…”: „В Търновския затвор беше игуменът на Троянския манастир хаджи Макарий – истински Христов служител. Като ме видя в такова окаяно положение, скъсан, бос и с изранени крака, даде ми своите калцуни за път, като ме благославяше да ме пази Спасителят, където и да ме водят…”. По време на Руско-турската война взема дейно участие и е незаменим помощник на Троянския отряд на ген. Карцов.

След Освобождението на България архимандрит Макарий се посвещава изцяло на стопанската и строителна дейност в манастира, в резултат на което са построени голяма трапезария, жилищни помещения за поклонници, тепавица, дъскорезница.

През 1885 г. той свиква монашески събор и отпуска за младата българска армия „40 говеда, 40 овце и частно събрано от братята за Червени кръст 3 000 гр.”

С широка обща култура, по природа интелигентен човек и духовник, архимандрит Макарий, достойно изживял годините на своя живот, умира на 6 февруари 1906 година.

Пред паметната плоча на българина-родолюбец  бе монтиран пилон и на него  се развя българския флаг. Това бе дело на кмета на селото Кирил Захариев Бе поставен и железен кръст, дар от Милко Мулевски, с Орешак. Беше поднесен венец.

В по-късния час всички хапнаха от курбана и печеното агнешко, които бяха осигурени от Николай Петелев.

Имаше много млади  хора от селото, дошли с мотори и се веселиха до късен час. Присъства и инж. Васил Василев, председател на ловците в България

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button