120 години читалище и 110 години църква отпразнуваха днес в троянското село Ломец

На голямо общоселско тържество Ломец отпразнува 120 години читалище и 110 години църква.

След водосвета в храма местните и гостите, сред които и някои дошли дори от чужбина специално за празника, седнаха на голяма обща трапеза на мегдана.

За курбана, съобщи кметът на Ломец Димитрина Стойнова, теле е предоставил Момчил Михайлов, собственик на „Делом” ЕООД, финансово са помогнали и други местни и троянски бизнесмени, сред които Марин Радевски от „Калинел”, Любомир Драганов – „Техра”, фирма „Роко” – Троян. Средства са предоставили още Ралина Велева и Васил Тотев от Ломец. Своята лепта е дало и цялото население на Ломец, а доброволци още от вчера са започнали подготовката на празничната софра.

Голямото общоселско тържество събра към 300 човека, сред които народният представител д-р Валентина Александрова, зам.-областният управител на Ловеч Илиян Тодоров, както и едно от лицата на БСП, но дошъл днес в качеството си на ломчанин – Евгений Узунов. От свое име и от името на кмета на община Троян поздравителен адрес поднесе председателят на общинския съвет Николай Тодоров. Нека гори с пълна сила родолюбивият балкански дух, пожела той, и село Ломец да бъде гордост за община Троян. По-късно към празнуващите се присъедини и кметът на Троян Донка Михайлова, която връчи на читалището предметна награда на стойност 200 лв.
Специални гости на тържеството бяха оркестър „Калофер”, фолклорен ансамбъл „Траяна” към Народно читалище „Наука – 1870 г.” – Троян – трио „Накит” с група „Ха, за здраве”, студиото на Васил Гърмолов от Ловеч за балкански и български танци.

Празникът бе организиран от кметство Ломец, Народно читалище „Събуждане – 1897 г.” и местния клуб на пенсионера „Златна възраст” със съдействието на община Троян. Той се проведе и с благотворителна цел – за набиране на дарения за неотложен ремонт на покрива на храма „Свети Димитър”.

 

Даниела Коларова
с.Ломец

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Събота, 2 септември 2017 г.

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Събота, 2 септември 2017 г.

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close