Управителят на НИХЗИ – Орешак Иван Чакъров и Валя Балканска пяха в дует

Българският фестивал на сливата  Орешак – емоционално презареждане

25-тото издание на празника  на сливата и троянската сливова ракия    в   Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата   с. Орешак   приключи. Логично е на тази възраст да се направят и някои изводи.

Първо, празникът се утвърди и придоби своят образ, носещ много вкус и настроение.

Второ, допира до прекрасната ни природа, гостоприемството, предприемчивостта и таланта на балканджиите, както и цялото многообразие от „живи занаяти”, превърнаха Празника в една духовна експлозия. Орешак и до днес съхранява, популяризира и дава възможност за развитие на   материалното   културно наследство на района.

Пресъздавайки автентичната атмосфера на празника, гостите усетиха непосредствено духа на местните традиции. Връщането  назад във времето към нашите корени  е едно пътуване към самите себе си  – едно емоционално презареждане. Връщането на базовите настройки и изчистване на сетивата, са своеобразен рестарт на духовната ни система, чувствайки непосредствено духа и традициите , онези духовни репери, които са ни съхранили като нация през вековете.

Гостите  на празника  имаха възможност да се включат в демонстрациите на различни занаяти, както и да се запознаят с някои от най-характерните  предмети, свързани с  употребата  на сливата и троянската сливова ракия.

Българският фестивал на сливата  освен   допира с богатите културни традиции на троянския край  ни предлага и своите кулинарни изкушения с „Орешашките баби”. Освен  да  видят, гостите на фестивала опитаха и   някои от най- характерни за троянския край  традиционни ястия със сини сливи.  Новото тази година  на ФЕСТИВАЛА НА СЛИВАТА в Орешак.

На фестивалът специални гости посланниците в България от Индонезия и Палестина.

За първи път имаше  КЪТ-ПОДАРЪК ЗА ДЕЦАТА от  AZR – Аниматори Троян  с изненади за децата: безплатни рисунки на лица, безплатни фигури от балони, обличане на децата в приказни костюми. Тандемът на  Аниматори Троян и Национално Изложение Орешак- Традиция е нещо ново, свежо и атрактивно!

Пъстрата музикална програма не остави безразличен нито един посетител на празника.  Като започнем с вълнуващите музикални изпълнения  от Общинския младежки духов оркестър с мажоретки с ръководител Марин Цочев, солистите ВС „Усмивка“ при НЧ Наука 1870 гр. Троян, Милка и Йоана Пътова(майка и дъщеря), Вергиния Борисова- носител на наградата на публиката на Пирин Фолк 2015, Йоанна Божкова, вдъхновените изпълнения на акустична китара на Добромир Дишев ,  и очарователната Силвия Кацарова и дуета Христо Младенов и Димитър Атанасов. За ценителите на танцовото изкуство своите концерти изнесоха ТФ „Магия” – гр. Ловеч. Вълнуващо бе и изпълнението на някои от най-популярните родопски  песни на космическия глас Валя Балканска   в съпровод на един от най-известните гайдари на България – Петър Янев и гайдарите от група Орфикус. Последните акорди на празника бяха с песента Хубава си моя горо в изпълнение на Валя Балканска  и управителя на Изложението Иван Чакъров. „Да пазим традициите и да обичаме България, защото България, това сме ние”, с тези думи управителя на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата Иван Чакъров закри тазгодишният юбилеен Фестивал на сливата.

Свързани статии

Back to top button