Троян и Орешак празнуват Юбилей на Българския Фестивал на сливата-галерия и видео

22 септември – Денят на Независимостта и зпалване на казана в Орешак!

В Троян  след поздравлението на Кметът на Общината в 11.30 часа на сцената на   излезе  прочутият в България и света Частен фолклорен ансамбъл „Българе“.На красивият спектакъл се насладиха и официалните гости -народните представители д-р Валентина Александрова, Иван Миховски, зам.областните управители, зам.кметовена Общината.

С изпълнението си танцьорите ни накараха да усетим времето на Воеводите, надиграване по шопски, обичаят от Видинско. След това цял следобед въпреки лошото време  се виеха хора. В 16 часа на сцената  се качиха да поздравят троянци и гости на града със своите прекрасни изпълнения  децата от ФА“Траяна“ и състав от Ловеч с ръководител Васил Гърмолов.

Улицата на занаятите е повече от привлекателна . Там може да се намерят  всякакви произведения  на майсторите. Плетива, рисунки, нестандартни техники н запазване на сухи цветя, красиви произведения  от дърво. И което е най-хубаво е ,че няме кичове, битаци и пр,  само наше българско…

Учениците от НУПИ има свой щанд на,който ще намерите уникалните произведения на младите творци.

Имаше забавен кът на  AZR  и място където младото поколение проявяваше своя талант като художници.

В Орешак с изпълненията на Духов оркестър и мажоретки Троян и дуетът Христо Младенов и Димитър Атнасов. се откри фестивала на сливата.  Преди това Иван Чакъров – управител на Националното изложение даде думата за приветствие на Кмета на Община Троян Донка Михайлова. Тя честити прзника на Независимостта и благодари  на ръководството на Изложението, че вече за 25-ти път започва популярния в страната Фестивал на сливата и успява да поддържа огъня на традициите в този край. Присъстваха народния представител Иван Миховски, Величкий епископ Сионий, зам.областните управители за област Ловеч – Илиян Тодоров и Бойко Пъдарски, председателя на Общинския съвет на Троян, зам.кметът на Община Троян Ангел Ангелов, кметът на с.Орешак Христо Терзиев.

Гостите дошли на празника в троянското село опитаха лютеница , сватбарско жито, райкийка. Керамикът Румен Георгиев предаваше опит за този занаят. Може да се видят още народни носии, чаши изрисувани със сливи, гъдулар продаваше вкусна наденица и др.

В Троян се проведе и състезание с велосипеди. И така, който не е видял  и не е вкусил ястията,  десертите, троянския елексир  от синьото злато, нека заповяда в Троян и Орешак тези дни в наши край

Още албуми с подробна информация може да намерите на нашата Фесйбук страница.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button