Деца и миряни се поклониха пред чудотворната икона на свети Лука Кримски

Иконата на Св.Лука Кримский“бе изложена за поклонение в 10 часа  и беше отслужен молебен канон за здраве.

Много  християни и най-вече онези, които са болящи и имат нужда от молитвената подкрепа на светецът- лекар,  се поклониха пред неговата икона и  се помолиха.  Веднага след това залата на „Архимандрит Макарий“  в Троянската света обител,  журналиста Ангел Бончев представи детската книга за свети Лука Кримски „Свети Лука Доктора“. Присъстваха децата от ДГ“Незабравка “ и училището в Орешак. Те получиха подарък от Величкий епископ по една книжка.

Чрез филма и детската книга ще научат за живота му и съм убеден, че ще го приемат в сърцето си „, каза игуменът на светата обител епископ Сионий при представянето.

 След презентацията на книгата   Ангел Бончев разказа за филма „Светителят хирург“ , как е създаден и уважилите тържеството  го  изгледаха  . Филмът разказва хронологично живота на светеца. В него са включени двама живи негови роднини, които разказват своите спомени за свети Лука, както и епископ Сионий. „Чудесата на свети Лука Кримски са хиляди и за различни здравословни проблеми. Към него прибягват и много хора, на които им предстои операция. Приживе, той е известен с това, че като лекар-хирург е нямал неуспешна операция.“

Събитието уважиха Поля Димова – зам.кмет на Община Троян, председателят на троянския общински съвет Николай Тодоров, общинският съветник-д-р Дудевска, началникът на РС ПБЗН-Троян,инж.Шайлеков, управителят на Националното изложение Иван Чакъров,  адвокат Шишков , много миряни.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button