Празуваха Бабин ден с ритуално миене на ръцете

С ритуално миене на ръцете на най-видната акушерка (Йорданка Акимова)  започна тържеството послучай Бабин ден в с.Калейца, Троянска община.

Старшата акушерка в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ Троян получи цветя  и от кметицата на града, която посети отделението и поздрави всички нейни колеги   с празника на Родилната помощ.

Бабите от Калейца бяха приветствани  от инициативното ръководство на  пенсионерския клуб в селото  и Павлина Балевска(секретар на читалището).  Хризантема Гандилева и Лили Раева от троянския пенсионерски клуб  уважиха колежките си от троянското село като прочетоха стихотворение и правилникът на бабите.  Тържеството продължи с веселие..първото хоро поведе младата „баба-акушерка“

Коя в Йорданка Акимова? Калейчанка, живее в Троян. Завършила НУПИ“Проф ВенкоКолев“ в града със специалност -рекламен дизайн. Но в последния момент  решава да се посвети на медицината  и както споделя , че  акушерството я намерило и си допаднали.   Завършва Медицинския Университет Плевен-бакалавърска степен  през 2014 година. А през месец април 2016 вече е със степен“ Магистрат“ пак там вече със специалност’„Здравни грижи”. От месец юли същата година е назначена за старша акушерка в троянското АГ отделение. Има брат , Цанко Акимов, който също е завършил НУПИ и продължава семейната традиция на бащата (Керамика), който е починал. Йорданка използва наученото в троянското национално училище при оформлението на обяви, писма, и други.

Старшата акушерка сподели пред репортер на Троян Експрес: „Трябва да се стимулират младите жени да раждат. За съжаление финансово много е трудно, но въпреки това в Троян се раждат все повече деца. През последните две години има над 300 раждания в нашата болница, което ни радва. Идват да раждат и от Ловеч, Тетевен и селата около него.“

Младата акушерка пожела повече млади хора да завършват акушерство, да остават в България, и да се насочват да работят в по-малките населени места.

Related Articles

Back to top button